Huisartsentekort leidt tot ludieke wervingsacties

Huisartsentekort leidt tot ludieke wervingsacties

Datum: 24 mei 2019

Het huisartsentekort in verschillende regio’s in Nederland leidt tot ludieke acties. Zo was er een symposium voor startende huisartsen met een apart partnerprogramma over banenperspectieven. In Zeeland kunnen vervangende huisartsen gratis een zomerhuisje gebruiken. En op websites promoten huisartsen het uitoefenen van het beroep van huisarts in Twente en Vechtdal.

Het tekort aan huisartsen in Twente is ernstig. Nu al zijn er in Enschede praktijken waarvoor geen overnamekandidaten zijn. Ook in Almelo is de situatie nijpend. De komende jaren zal de situatie alleen maar verergeren.

Website met Twentse huisartsen
De verschillende samenwerkingsverbanden van Twentse huisartsen hebben met verzekeraar Menzis een plan gemaakt om het probleem te lijf te gaan. Een van die onderdelen is de nieuwe website: huisartsintwente.nl. In korte filmpjes vertellen enkele Twentse huisartsen hoe hun praktijk er uit ziet, en hoe ze het vinden om in Twente te werken. Ook is te zien wat de regio op gebied van werk, scholing, cultuur en recreatie aantrekkelijk maakt. Vacatures staan er uiteraard ook op. Wie interesse heeft, kan gelijk bellen.

Website over Vechtdal
Het idee van een website is niet nieuw. De huisartsen in Vechtdal hebben begin dit jaar eveneens een website gelanceerd: expeditiehuisartsvechtdal.nl. Huisartsen vertellen hoe aantrekkelijk het is om hier te werken. Een droombaan voor elke huisarts.

Symposium in Drenthe
Begin mei was er in Drenthe een symposium voor startende huisartsen, hidha’s en waarnemers met als thema: Word huisarts in Drenthe. Deelnemers kregen in één dag zien wat het huisartsenvak in Drenthe zo bijzonder maakt. Met tegelijkertijd een programma voor partners, gericht op baankansen in Drenthe én de charme van deze provincie.

Gratis zomerhuisje
In Zeeland is een actie opgezet om tijdens de vakantieperiode vervangers te krijgen voor zittende huisartsen. Huisartsen die in de maanden juli en augustus in Zeeland willen werken, krijgen de beschikking over een zomerhuisje, waarvan ze met eventuele partner en kinderen gratis gebruik kunnen maken.
De actie is ook bedoeld om jonge huisartsen voor langere tijd naar Zeeland te lokken. Ook deze regio kampt met een structureel huisartsentekort.

Financiële prikkels
Ook andere regio’s kampen met (dreigend) huisartsentekort. Dat wordt dan vissen in een zelfde vijver. VWS gaat de mogelijkheden onderzoeken voor financiële prikkels om vestiging in bepaalde regio’s te stimuleren. Zie ook het artikel op ZorgenZ: Aanpak moet huisartsenzorg aantrekkelijker maken.

 

(Foto: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *