NZa monitort ontwikkelingen in de paramedische zorg

NZa monitort ontwikkelingen in de paramedische zorg

Datum: 13 juli 2018

NZa heeft aangekondigd dat ze de komende tijd de ontwikkelingen in de paramedische zorg gaat monitoren. Ze brengt de feitelijke ontwikkelingen in kaart over de betaalbaarheid, de kwaliteit en de toegankelijkheid van deze zorg. Eind 2018 worden de uitkomsten gepubliceerd. 

In de monitor brengen de NZa onder andere in kaart hoe de tarieven voor paramedische zorg zich hebben ontwikkeld in de loop van de jaren, hoe het contracteerproces verloopt, welke kwaliteitsafspraken er worden gemaakt en of er sprake is van wachttijden voor deze zorg. Voor logopedie en ergotherapie ligt de focus met name op de ontwikkeling van 2016 naar 2017, om de invloed van vrije prijzen logopedie en de prestatieregulering ergotherapie in beeld te brengen.

Geen kostenonderzoek
Het betreft geen kostprijsonderzoek om tarieven te bepalen. In de paramedische zorg (fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie, diëtetiek en logopedie) gelden namelijk vrije tarieven. Dit betekent dat zorgaanbieders en zorgverzekeraars samen afspraken maken over het aantal en soort behandelingen, de tarieven, de kwaliteit van de zorg en de toegankelijkheid ervan. Deze tarieven kunnen per regio en per contract verschillen, passend bij de lokale situatie.

Enquête
Onderdeel van de dataverzameling is een online enquête voor individuele zorgverleners en verzekeraars, met onder meer vragen over het contracteerproces, de tarieven, de omzet, de kwaliteit van de zorg en de toegankelijkheid. Komende periode wordt de enquête met de branchepartijen afgestemd en deze wordt uitgezet van 20 augustus tot 9 september 2018. Zodra deze online staat, zal vermelden we dat op ZorgenZ.

 

(foto: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *