Meer tijd voor een huisartsconsult leidt tot minder doorverwijzingen

Meer tijd voor een huisartsconsult leidt tot minder doorverwijzingen

Datum: 10 november 2017

Als een huisarts meer tijd besteedt aan een patiënt, gaan de zorgkosten omlaag. Dat lijkt tegenstrijdig, maar dat is het niet. Want met minder patiënten in een normpraktijk neemt het aantal doorverwijzingen naar de tweede lijn af. Ook leidt dit tot minder diagnostiekaanvragen. Terwijl de patiënttevredenheid toeneemt en de huisarts meer werkplezier ervaart.

Dat blijkt uit een proef van zorgverzekeraar VGZ in de regio’s Gorinchem en Noord-Limburg, met minder patiënten. In de pilot zijn er geen 2.100 patiënten per normpraktijk, maar 1.800. De eerste resultaten zijn onlangs geëvalueerd en blijken positief.

Niet alleen meer tijd
VGZ-perswoordvoerder Jan Sinnige benadrukt dat het niet simpel gaat om meer tijd per patiënt. “Het gaat ook om cultuur. Huisartsen moeten bereid zijn te kijken hoe de organisatie van zorg mogelijk beter en efficiënter kan, in samenwerking met de omgeving. Zo beoordelen de doktersassistenten per patiënt hoeveel tijd er wordt ingepland voor een consult: 5, 15 of 30 minuten. Juist als een huisarts meer tijd heeft voor een gesprek, kan hij beter eventuele achterliggende problematiek bespreken, zoals leefstijl of angst.” Huisarts Bart Vijgen in Niewendijk bevestigt dit. “Ik heb vooral meer tijd om te luisteren. Dat is heel belangrijk, want een goed gesprek is vaak het beste medicijn.”

“Een goed gesprek is vaak het beste medicijn”

Geslaagde pilot
De pilot is gestart vanuit de vraag uit het veld. “Huisarts Vincent Coenen uit Gorinchem heeft dat idee bij VGZ voorgelegd”, vertelt Sinnige. “We hebben al snel gezegd dat we dit als proef wilden uitproberen. De pilot is gestart in 9 huisartsenpraktijken: 7 in Gorinchem en 2 in het Limburgse Afferden.”

Met een daling van 6 procent in het aantal verwijzingen (van 3.618 naar 3.387: terwijl huisartsen in de nabijheid juist meer patiënten doorverwezen) kun je de proef zeker als geslaagd bestempelen. Zeker in combinatie met een hogere patiënttevredenheid en meer werkplezier bij huisartsen.

Heel pakket
Gezien dit succes, gaat VGZ de pilot nu uitbreiden of wordt deze werkwijze zelfs standaard? Sinnige plaatst een voorbehoud. “Het is niet zo dat we dit met een druk op de knop kunnen invoeren. Want, zoals reeds gezegd, het gaat om meer dan alleen die extra tijd, maar het betreft een heel pakket. De huisartsenpraktijken van de pilot gaan op deze wijze verder en uiteraard willen we het experiment verder uitbreiden als het een succes blijft, maar wel heel doordacht en in goed overleg.”

 

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *