Kwaliteit van zorg? Vraag het aan patiënt
Datum: 21 december 2017Patiëntenfederatie Nederland vindt dat zorg moet worden gekoppeld aan vragenlijsten die de patiënt invult. Goede zorg kan alleen als zorgverleners systematisch aan patiënten vragen wat het resultaat van de behandeling was en hoe ze de kwaliteit van leven ervaren na de behandeling. Dat schrijft de organisatie in een brief aan de Tweede Kamer.
Om goede zorg te kunnen bieden is het belangrijk patiënten zelf te vragen naar de behandelresultaten en ervaren kwaliteit van leven. PROMs (Patiënt Reported Outcome Measures) bieden daarvoor hulp. Een PROM is een korte vragenlijst die een patiënt op een aantal vaste momenten invult. Dat begint al voor de behandeling en loopt daarna door. Nadat de behandeling is gestopt, vult de patiënt de lijst weer in. Zo kunnen zorgverlener en patiënt zien of de behandeling heeft geholpen. Of dat een andere wijze van behandelen beter aansluit bij de wensen van de patiënt.
Informatie nu te beperkt gebruikt
Het ideaal van Patiëntenfederatie Nederland is dat PROMs gebruikt worden om én het gesprek tussen arts en patiënt te verbeteren en het kwaliteitssysteem te verbeteren. Op dit moment worden PROMs echter vaak op een te beperkte manier gebruikt. De verzamelde resultaten van alle patiënten worden alleen gebruikt voor kwaliteitsverbetering of wetenschappelijk onderzoek, maar niet op patiëntniveau teruggekoppeld. De patiënt is dan wel een bron van informatie, maar ziet niks terug van zijn eigen resultaten. Daarmee wordt de potentie van PROMs om de zorg te verbeteren verre van optimaal benut.
Patiënt ziet nu niets terug van eigen resultaten
Artsen zouden door koppeling met de ziekenhuissystemen de resultaten van hun patiënten met één klik tevoorschijn moeten kunnen halen. Patiënten moeten hun eigen resultaten toegankelijk terug kunnen krijgen en kunnen zien hoe ze zich verhouden tot patiënten die op hen lijken. Zo krijgen ze meer inzicht in de voortgang van de behandeling en verbetering van hun kwaliteit van leven. Dat biedt patiënten meer mogelijkheden om eigen regie te nemen en samen met zorgverleners te beslissen over de best passende behandeling. Het biedt daarnaast de zorgverleners ruimte om te leren en te verbeteren.
Lees hier de brief aan de Tweede Kamer.
(Foto: Shutterstock)