Patiëntenfederatie: Weg met dé patiënt

Patiëntenfederatie: Weg met dé patiënt

Datum: 8 november 2018

Dé patiënt bestaat niet, maar één eigenschap hebben alle mensen gemeen: het streven naar een goed en betekenisvol leven. Dat stelt Patiëntenfederatie Nederland in haar visie op de zorg in 2030. De visie heet “Meer mens, minder patiënt”.

De federatie voerde eerder dit jaar met haar leden en andere mensen uit het zorgveld gesprekken over de toekomst van de zorg. Als tijdstip is het jaar 2030 gekozen.
De federatie stelt terecht dat dé patiënt niet bestaat. De een is kwetsbaar en afhankelijk, de ander is zelfbewust en laat gemakkelijker zijn stem horen.

Zelfbeschikking is rode draad

Weg met de patiënt! Leve de mens met al zijn mogelijkheden. Daar wil de federatie zich voor inzetten. De zelfbeschikking van de patiënt, daar draait het allemaal om. Hij heeft de regie. Uit de visie: Ik voel me verantwoordelijk voor mijn eigen leefstijl en gezondheid. Via persoonlijke adviezen en eerlijke informatie krijg ik concrete handvatten om daar actief aan te werken.

De vijf van de patiënt in 2030
In het een visiestuk staan vijf zaken centraal staan in 2030.

In 2030:
1  is het voor mij gemakkelijk om gezond te leven;
2  is alles voor mijn gezondheid binnen mijn bereik;
3  draait de zorg om de kwaliteit van mijn leven;
4  leef ik zelfstandig én sta ik er niet alleen voor
5  heb ik toegang tot de allerbeste zorg.

Geëmancipeerde zorggebruikers
De federatie vindt het belangrijk dat er op alle mogelijke manier gewerkt wordt aan het voorkomen van ziekten. De patiënt heeft zelf ook een verantwoordelijkheid als het gaat om preventie.
Een gebruiksvriendelijke en veilige digitale plek voor alle zorgzaken, een persoonlijke gezondheidsomgeving, is nodig. Eigen regie en digitalisering vragen om geëmancipeerde zorggebruikers, maar we moeten rekening blijven houden met kwetsbare groepen die daarbij ondersteuning nodig hebben. Verder wil de federatie nieuwe woonvormen, nieuwe slimme technologie, bewezen zorginnovatie en de verbinding tussen mensen stimuleren.

Patiëntenfederatie Nederland heeft de visie onder meer in een folder en een filmpje verwoord.

(Foto: uit Visie)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *