Manifest: investeer in kwaliteit verpleegkundige zorg

Manifest: investeer in kwaliteit verpleegkundige zorg

Datum: 24 januari 2018

Ruim honderd verpleegkundigen, onderzoekers, beleidsmakers en bestuurders hebben het manifest ‘Kwaliteit van zorg, nu en in de toekomst’ ondertekend. Hiermee roepen zij de bewindslieden van de ministeries VWS en OCW op om fors te investeren in de noodzakelijke kwaliteit van de verpleegkunde. Om zo het werk van de meer dan 300.000 verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden een betere wetenschappelijke basis en een adequate kennisinfrastructuur te geven.

“Slimmer werken is noodzakelijk. Want de druk op de zorgpraktijk neemt steeds verder toe. Door een groeiend aantal ouderen en chronisch zieken en schaarste aan verpleegkundigen en verzorgenden”, licht Chief Nursing Officer Marieke Schuurmans toe.
In het manifest roepen de ondertekenaars de ministeries VWS en OCW op om een duurzaam kennisprogramma en kennisinfrastructuur in te stellen voor de verpleging & verzorging én om te zorgen voor betrokkenheid uit het veld.

Zorg voor inbedding van onderzoeksresultaten
Om nu en in de toekomst kwaliteit van zorg te blijven bieden is wetenschappelijke onderbouwing van het handelen van verpleegkundigen en verzorgenden een conditio sine qua non. Kwaliteit van zorg gaat over beroepsinhoudelijke aspecten, context, duurzaamheid en beleid waarbij de relatie tussen verpleegkundigen en patiënten(uitkomsten) een grote rol speelt. Het wetenschappelijk onderzoek dat hierbij past is practice based, het laboratorium is de dagelijkse praktijk van de verpleegkundige en de verzorgende. Een goede vertaling en inbedding van onderzoeksresultaten naar de beroepspraktijk en het onderwijs is een voorwaarde om kwaliteit van zorg te borgen.

Betrokkenheid van het hele veld 
Verder roepen ze alle partijen op die verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit van de beroepsuitoefening van verpleegkundigen en verzorgenden om te zorgen voor een duurzaam, samenhangend en omvangrijk kennisprogramma voor verpleegkundigen en verzorgenden. Samenwerking en actieve inzet van alle partijen is gewenst. Zo kan er samen voor worden gezorgd dat het handelen van verpleegkundigen en verzorgenden een betere wetenschappelijke fundering krijgt, zodat de professional hoge kwaliteit van zorg kan leveren en de patiënt de best mogelijke zorg ontvangt.

Betere uitkomsten voor patiënt door meer wetenschap
Tien verpleegkundig onderzoekers hebben deze maand voorbeelden van nieuwe inzichten gepresenteerd. Zij hebben het postdocprogramma Leadership Mentoring in Nursing Research (LMNR) afgemaakt. Ze laten zien dat meer wetenschap in de verpleegkunde leidt tot betere uitkomsten voor de patiëntenzorg. En dat verpleegkundig onderzoek een zeer breed scala aan onderwerpen kent:

  • Anne Eskes (AMC): verpleegkundige zorg en chirurgisch succes
  • Nienke Bleijenberg (UMC Utrecht): proactieve ouderenzorg in de wijk
  • Betsie van Gaal (Radboudumc): zelfmanagement bij chronisch zieken
  • Onno Helder (Erasmus MC): technologie in de verpleegkunde
  • Erwin Ista (Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis): comfort van ernstig zieke kinderen
  • Roelof Ettema (UMC Utrecht): ontwikkeling interdisciplinaire zorgpaden
  • Janneke de Man-van Ginkel (UMC Utrecht): zorg na een beroerte
  • Anita Huis (Radboudumc): infectiepreventie in de verpleegkunde
  • Judith Meijers (Maastricht University): palliatieve zorg
  • Getty Huisman-de Waal (Radboudumc): focus op basiszorg

Het post-doc programma is gefinancierd door ZonMw en is een samenwerking van UMC Utrecht / Hogeschool Utrecht, Maastricht University en Radboudumc.

(Foto: Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *