Huisarts+punt biedt specialistisch adviesconsult

Huisarts+punt biedt specialistisch adviesconsult

Datum: 14 september 2018

Huisarts+punt is een initiatief in Amsterdam waar specialisten van het BovenIJ ziekenhuis en OLVG op verzoek van de huisarts een specialistisch adviesconsult uitvoeren. De specialist ziet de patiënt eenmaal en adviseert daarna de patiënt en de huisarts over het verdere beleid en eventuele therapie. De huisarts blijft hoofdbehandelaar en voor patiënten geldt geen eigen risico. De term voor deze aanpak is verlengde eerste lijn.

Huisarts+punt is bedoeld voor een gezondheidsklacht die de huisarts mogelijk niet helemaal vertrouwt, moeilijk te beoordelen vindt of waarover hij bevestiging wilt. Een dergelijke klacht kan te specialistisch zijn voor de huisarts, maar het is (nog) niet nodig om de patiënt naar het ziekenhuis te verwijzen. De patiënt wordt gezien door een medisch-specialist van het BovenIJ ziekenhuis of het OLVG. Binnen 48 uur na het consult geeft de specialist het advies door aan de huisarts via een Edifact-retourbericht.

Betere zorg
De verwachting is dat een intensieve samenwerking tussen huisarts en specialist leidt tot betere zorg voor de patiënt. Voor patiënten geldt géén eigen risico en zij kunnen snel terecht bij huisarts+punt.

Optimaal afgestemde zorg, dankzij de intensieve samenwerking huisarts en specialist

Start
Begin oktober start  huisarts+punt op twee locaties in Amsterdam: locatie Noord in het BovenIJ ziekenhuis en locatie Centrum in het OLVG Spuistraat.
Alle huisartsen in Amsterdam kunnen vanaf medio september hun patiënten via ZorgDomein verwijzen naar huisarts+punt voor het specialistisch adviesconsult. Er wordt gestart met de volgende vijf specialismen: dermatologie, wondexpertise, kindergeneeskunde, KNO en longgeneeskunde.

In de eerste helft van september ontvangen huisartsen een pakket met alle benodigde informatie & voorlichtingsmateriaal over huisarts+punt. Ook gaat medio september de website huisartspluspunt.nl live, met alle relevante informatie.

Meer informatie
Zilveren Kruis stelt een prestatievergoeding beschikbaar voor verwijzen naar huisarts+punt.  Meer weten over de aanpak? Download hier de folder voor huisartsen.

 

(Foto: Shutterstock)

 

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *