Ziekenhuis Tjongerschans verplaatst behandelingen naar eerste lijn

Ziekenhuis Tjongerschans verplaatst behandelingen naar eerste lijn

Datum: 5 december 2017

Ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen hevelt een deel van de zorg over naar huisartsen in de regio. Het gaat om eenvoudige behandelingen voor in totaal negen ziektebeelden. Hiertoe hebben het ziekenhuis, ruim tachtig huisartsen in de regio en De Friesland Zorgverzekeraar een samenwerkingsovereenkomst getekend. Dat meldt Leeuwarder Courant.

Het meekijkconsult is ingevoerd. In de nieuwe situatie verwijzen huisartsen patiënten bij eenvoudige aandoeningen niet langer direct door naar het ziekenhuis, maar overleggen ze eerst met medisch specialisten via dit meekijkconsult. Zo mogelijk voeren huisartsen onder begeleiding van een specialist eenvoudige ingrepen zelf uit.
De overheveling van zorg naar de eerste lijn is onder meer van toepassing op de behandeling van chronische pijn, bepaalde longziekten, hart- en vaatziekten, botontkalking, huidziekten en de ouderenzorg. Voor patiënten betekent de nieuwe aanpak dat ze minder snel worden doorverwezen naar het ziekenhuis.

Hoofd bieden aan vergrijzing
Tjongerschans kiest voor substitutie om het hoofd te kunnen bieden aan de vergrijzing. “Het aantal oudere patiënten met meerdere ziektes neemt enorm toe, terwijl het beschikbare geld gelijk blijft”, zegt sectormanager Grietje van Buiten in de Leeuwarder Courant. Daarom willen we heel erg goed kijken naar zorg op de juiste plaats, op het juiste moment, door de juiste personen.”

Budget ook overgeheveld
Onderdeel van de overeenkomst is de overheveling van budget van de tweede naar de eerste lijn. Het zou gaan om een bedrag van acht ton. De Friesland Zorgverzekeraar hoopt in de nabije toekomst dergelijke overeenkomsten ook met de andere Friese ziekenhuizen kunnen sluiten, zo laat een woordvoerder weten.

Intentie is meerjarenovereenkomst
Aan de samenwerkingsovereenkomst is drie jaar overleg en voorbereiding voorafgegaan. De afspraken gelden in principe voor één jaar, maar de partijen hebben de intentie er een meerjarenovereenkomst van te maken. Ook zorginstelling Alliade is betrokken.

(Foto: Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *