Meekijkconsult in Rotterdam wint Challenge van InEen

Meekijkconsult in Rotterdam wint Challenge van InEen

Datum: 27 september 2019

Regionale huisartsenorganisaties uit Rotterdam hebben met het project ‘Specialistische meekijkconsultatie in de huisartsenpraktijk’ de Challenge van InEen gewonnen. Het is een goed voorbeeld van de juiste zorg op de juiste plek. Meekijkconsultatie is in de hele regio Rotterdam breed uitgerold. Het vermindert het aantal doorverwijzingen naar de medisch specialist. Adviseur Matine van Schie van ZorgImpuls is betrokken bij dit project. “We zijn hier erg blij mee. Het was heel plezierig om op een landelijk congres ons verhaal te kunnen vertellen. We zien het als een waardering voor onze inspanningen die we kunnen gebruiken om als ambassadeurs ons project verder een boost te geven.”

De pilot is in regio Rotterdam gestart in september 2016 en richt zich op het verhogen van de deskundigheid van de eerste lijn en op het voorkomen van onnodige doorverwijzingen naar de tweede lijn. Een ambitieuze pilot waarin gebouwd is aan samenwerkingsafspraken tussen huisartsen en medisch specialisten. Ambitieus omdat er meerdere ziekenhuizen, diverse zorggroepen, gezondheidscentra en praktijken bij betrokken zijn.
Huisartsen hebben de mogelijkheid om een medisch specialist of kaderarts te raadplegen op een voor hen passende wijze, digitaal of fysiek, vanuit hun eigen praktijk. De huisarts blijft hoofdbehandelaar en zowel huisarts als specialist ontvangen een vergoeding. Een derde van de huisartsenpraktijken, alle ziekenhuizen en een aantal zelfstandige behandelcentra uit de regio zijn al aangesloten.

Het wordt een beweging
“We hebben in het begin van het project onze uitgangspunten scherp geformuleerd. Als regiogroep brengen we de kennis en de ontwikkelingen bij elkaar, we zorgen voor een goede afstemming van het proces”, vervolgt Van Schie. “Al lerende verbinden we diverse zaken met elkaar. Het komt erop neer dat we een nieuwe werkwijze aan het ontwikkelen zijn voor samenwerking tussen de eerste en tweede lijn. Dat willen we in de nabije toekomst breder trekken. Denk aan nazorg of de specialist ouderenzorg. Het is een soort beweging aan het worden.”

Kosten dalen
De voordelen zijn evident: het voorkomt onnodige verwijzingen naar de medisch specialistische zorg, belast het eigen risico van de patiënt niet. Het verbetert de kwaliteit van zorg in de huisartspraktijk, verhoogt de deskundigheid van de huisarts en versterkt de samenwerking tussen huisarts en specialist. 67% van de patiënten is behandeld door de huisarts en niet doorverwezen naar een medisch specialist. Hierdoor zijn de kosten per patiënt gedaald

Challenge InEen
Voor de Challenge van InEen zijn alle leden gevraagd projecten uit hun regio in te dienen die  een goed voorbeeld van de juiste zorg op de juiste plek zijn. Na een stemming via likes mochten drie leden hun projecten presenteren. Daar is vervolgens een winnaar uit gekozen.

Bekijk hier het filmpje over de specialistische meekijkconsultatie in de huisartsenpraktijk

 

 

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *