Huisartsen bieden erfelijkheidstest voor zwangerschap aan

Huisartsen bieden erfelijkheidstest voor zwangerschap aan

Datum: 16 mei 2018

Zes speciaal opgeleide huisartsen in Groningen en Friesland bieden vanaf deze week stellen met een kinderwens een preconceptiescreening aan. Deze test kan aantonen of iemand drager is van genen die verantwoordelijk zijn van een ernstige erfelijke ziekte.

Het gaat om stofwisselingsziekten, spierziekten, huidaandoeningen en bloedziekten. Zijn beide partners dragers van hetzelfde beschadigde erfelijke materiaal, dan is de kans één op vier dat hun kind zal lijden aan een ernstige ziekte.

Liever niet naar ziekenhuis
Nu deze huisartsen deze erfelijkheidstest kunnen afnemen, hoeven de stellen niet meer naar het ziekenhuis. De test is twee jaar lang onderzocht door het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het UMCG verwacht dat in de toekomst meer huisartsen en ook verloskundigen na een nadere opleiding de test kunnen aanbieden.
Trouw meldt dat het Amsterdams Medisch Centrum (AMC) ook al een erfelijkheidsonderzoek heeft om de risico’s bij stellen te analyseren. Maar deze test wordt alleen in het ziekenhuis uitgevoerd. Volgens de onderzoekers van het UMCG gaan toekomstige ouders liever niet naar het ziekenhuis, omdat ze niet ziek zijn.

Niet vergoed
Ook wie geen patiënt is van de deelnemende huisartsen, komt in aanmerking voor de test. De kosten zijn 950 euro en worden vooralsnog niet vergoed door de verzekering.

Kamervragen: mag dit volgens de wet?
Het CDA en ChristenUnie hebben vragen gesteld. Deze coalitiepartijen zijn kritisch over de beschikbaarheid van deze test via huisartsen. En dan  vooral dat het toegankelijk is voor iedereen. De partijen snappen dat mensen met een verhoogd risico willen weten waar ze aan toe zijn, maar vinden het ongewenst dat ook stellen zonder medische indicatie een dragerschapstest kunnen doen. ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid gevraagd of de test in deze vorm wettelijk gezien uitgevoerd mag worden.

(Foto: Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *