Google stimuleert cyberchondria

Google stimuleert cyberchondria

Datum: 22 september 2018

Meer dan 90% van de mensen gebruikt een zoekmachine zoals Google om gezondheidsinformatie te vinden. Maar de resultaten van zoekmachines houden geen rekening met betrouwbaarheid of relevantie van medische informatie. Promotie-onderzoek van communicatiewetenschapper Fam te Poel van de Vrije Universiteit Amsterdam toont aan dat wanneer mensen vaker online zoeken naar informatie over de eigen gezondheid, des te angstiger ze zich voelen over hun eigen gezondheid. Dit geldt vooral voor mensen die niet al overmatig angstig zijn over hun welzijn.

Wekt het opzoeken van informatie over je gezondheid via internet cyberchondria op? Cyberchondria verwijst naar de wederkerige relatie tussen het online zoeken naar informatie over gezondheid en de hieruit voortvloeiende angst over de eigen gezondheid. Te Poel deed onderzoek naar ruim 5000 Nederlanders en hun online gewoontes als het gaat om gezondheidsinformatie. Het blijkt dat wanneer mensen vaker online zoeken naar informatie over de eigen gezondheid, des te angstiger zij zich voelen door de gevonden informatie. Dit geldt met name voor mensen die op het moment van zoeken nog niet overmatig angstig zijn over hun gezondheid. Het veroorzaakt dus onnodige angst.

Vaak mensen die zich onterecht zorgen maken
Het onderzoek laat ook zien dat vooral mensen die zich onterecht zorgen maken over hun gezondheid vaak online zoeken naar gezondheidsinformatie. Ook blijkt dat deze mensen meer aandacht lijken te hebben voor informatie die, eventueel onterecht, bevestigt dat er iets aan de hand is.
“Google stelt geen diagnostische vragen en toont info bijvoorbeeld omdat die veel is bekeken. Zo kunnen algoritmes informatie over hersentumoren tonen, als je zoekt op hoofdpijn”, aldus Te Poel in een toelichting bij Medisch Contact.

Rol huisartsen: wijs op nadelen van online informatie
Het internet kan een toevluchtsoord zijn voor mensen die zoeken naar anonimiteit en oneindig veel informatie. Maar het er zitten ook veel nadelen aan als het gaat om online gezondheidsinformatie; het ontbreekt vaak aan een kwaliteitskeurmerk, het is niet altijd duidelijk of de informatie betrouwbaar is en het taalgebruik wordt niet aangepast op de kennis van de lezer. Volgens Te Poel kunnen huisartsen een belangrijke rol spelen in de voorlichting over de nadelige gevolgen van online gezondheidsinformatie door bijvoorbeeld te verwijzen naar betrouwbare online bronnen. Daarnaast geeft ze aan dat de algoritmes van zoekmachines als Google momenteel geen rekening houden met de betrouwbaarheid en relevantie van medische informatie en dat hier verandering in moet komen.

Niet relevant voor persoonlijke situatie
Te Poel geeft als advies: “Het internet hoef je niet te vermijden wanneer je iets wilt weten over je gezondheid, maar je moet bewust zijn van het feit dat veel online informatie niet relevant is voor jouw persoonlijke situatie. Zoek daarom met beleid en op betrouwbare websites.”

(Foto: Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *