Eerder en meer samen optrekken bij zorginnovaties

Eerder en meer samen optrekken bij zorginnovaties

Datum: 23 oktober 2018

Bij de ontwikkeling van medische technologie moeten professionals, patiënten, zorgverzekeraars, industrie en overheid eerder, beter en meer samen optrekken. Alleen dan kunnen innovaties in de zorg beter aansluiten bij de medische en maatschappelijke behoeften. Het lijkt een open deur, maar het gebeurt nog steeds onvoldoende. Dit blijkt uit een ‘horizonscan’ van medische technologieën.

Deze ‘horizonscan’ van het RIVM  (overigens alleen opgesteld in het Engels) beschrijft technologieën die een grote impact op de samenleving kunnen hebben. Zoals e-health, robots om de ouderenzorg te ondersteunen en het 3D-printen van implantaten of modellen van organen waarmee operaties kunnen worden voorbereid. Ontwikkelingen die  grote mogelijkheden bieden. Ze kunnen de organisatie van de zorg en de kosten van de zorg beïnvloeden, zowel positief als negatief. De precieze impact van deze technologieën is volgens het RIVM moeilijk te voorspellen.

Big data
Ook andere technologieën zijn veelbelovend, met mogelijk veel impact, zoals personalised medicine (zorg op maat). Daarnaast zijn er niet-medische technologieën die eveneens grote invloed kunnen hebben op de gezondheidszorg. Een voorbeeld hiervan is ‘big data’. De techniek maakt het mogelijk om bestanden met verschillende soorten gegevens aan elkaar te koppelen. Daardoor kunnen er bijvoorbeeld nieuwe vormen van diagnostiek worden ontwikkeld.

Samenbrengen van stakeholders moet eerste stap zijn
Het RIVM benadrukt dat het samenbrengen van stakeholders een eerste, belangrijke stap is om de technologische mogelijkheden beter te laten aansluiten op de medische en maatschappelijke behoeften beter op elkaar te laten aansluiten. Dit kan richting geven aan de ontwikkelaars van technologie. Ook kan het organisaties in de gezondheidszorg helpen om veelbelovende medische technologie optimaal te benutten.

 

(Foto: Shutterstock)

 

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *