Brede welvaart stijgt, maar ongelijk verdeeld

Brede welvaart stijgt, maar ongelijk verdeeld

Datum: 18 mei 2018

In allerlei opzichten gaat het goed met onze economie, maar niet iedereen profiteert ervan. Het gaat ook ten koste van onze volgende generaties. Hoogopgeleiden en inwoners met een Nederlandse achtergrond hebben een hogere welvaart dan gemiddeld. Dat is een van de conclusies uit de Monitor Brede Welvaart 2018 van het CBS. Ook zijn er erg grote verschillen op het niveau van welvaart tussen hoog- en laagopgeleiden. Het overgrote deel van de mensen vindt hun gezondheid goed.

Deze monitor beschrijft de welvaart van de Nederlandse bevolking in de ruimste zin, dus niet alleen op het materiële vlak. De monitor gaat ook over zaken die het leven aangenaam maken. De economische groei zorgt bij veel mensen voor een hoge kwaliteit van leven, maar we betalen er ook een prijs voor. Zo staat een gezonde natuurlijke leefomgeving onder druk. Het kabinet en de Tweede Kamer hadden om dit rapport gevraagd, omdat ze willen weten of we niet interen op de welvaart van de komende generaties.

Hoe ontwikkelt welvaart zich?
In de Monitor Brede Welvaart 2018 beschrijft het CBS hoe de welvaart zich in de brede zin van het woord zich in Nederland ontwikkelt. Het gaat daarbij om zowel de economische als de ecologische en sociaal-maatschappelijke aspecten van welvaart. De brede-welvaartsverschillen tussen groepen in Nederland zijn bepaald aan de hand van een tiental thema’s. Omdat niet alles zich leent voor een verdeling, denk bijvoorbeeld aan het milieu, overlappen deze thema’s maar ten dele met de brede-welvaartsthema’s voor Nederland als geheel.

Twaalf indicatoren
Om de verschillen voor wat betreft de tien thema’s te kunnen bepalen zijn in totaal twaalf indicatoren gebruikt: tevredenheid met het leven, persoonlijk welzijn, inkomen, vermogen, onderwijsniveau, werkloosheid, ervaren gezondheid, slachtofferschap, ervaren woonlasten, vrijwilligerswerk, vertrouwen in anderen, en tevredenheid met de reistijd van en naar het werk.

Verschil tussen hoog- en laagopgeleid
Hoogopgeleiden hebben het op de meeste terreinen beter dan laagopgeleiden. Ze zijn op bijna alle vlakken positiever dan laagopgeleiden. Het verschil tussen het welvaartsniveau tussen hoog- en laagopgeleiden komt het duidelijkst naar voren bij het persoonlijk welzijn. Ruim drie kwart van de hoogopgeleiden beoordeelt dit positief, tegenover de helft van de laagopgeleiden.

Hoe kijken we naar onze gezondheid?
Bijna 80% van de Nederlanders vindt hun gezondheid (zeer) goed. Meer dan 81% van de mannen en 77% van de vrouwen is tevreden. Vrouwen zijn iets minder positief omdat ze vaker last hebben van langdurige aandoeningen, lichamelijke beperkingen en belemmeringen door pijn. Natuurlijk neemt de (ervaren) gezondheid af met leeftijd: zo voelt 95,2% van de 15-jarigen zich nog gezond, maar van de 75-plussers maar 59,2%.
Personen met een migratie-achtergrond ervaren de eigen gezondheid minder vaak als (zeer) goed dan gemiddeld; dat geldt voor circa 75% van de mensen met een westerse achtergrond en voor circa 74% van de mensen met een niet-westerse achtergrond.

Lees hier de Monitor Brede Welvaart 2018

Foto: (Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *