Sterke toename overgewicht en obesitas

Sterke toename overgewicht en obesitas

Datum: 5 juli 2018

Overgewicht neemt steeds meer toe. De helft (!) van de 20-plussers in Nederland heeft overgewicht. Dat was begin jaren tachtig nog eenderde van de volwassenen. Een zorgelijke ontwikkeling, dus. In totaal heeft 14% enige vorm van obesitas en 100.000 volwassenen lijden aan  morbide obesitas: de ernstigste vorm van zwaarlijvigheid. 

Dat blijkt uit nieuwe cijfers uit de Gezondheidsenquête en Leefstijlmonitor van het CBS en het RIVM. Deze zijn voor het eerst uitgesplitst naar de drie klassen van obesitas, gebaseerd op Body Mass Index (BMI). De grenswaarden hiervan zijn: BMI 30 tot 35 (klasse 1), BMI 35 tot 40 (klasse 2) en BMI 40 of hoger (klasse 3). Bij klasse 3 wordt gesproken van morbide obesitas.

Grootste toename bij lichtste vorm obesitas
Van de drie klassen van obesitas komt de eerste het vaakst voor. Sinds begin jaren tachtig groeide de groep mensen met obesitas van deze minst zware vorm ook het meest, van 4 naar 11 procent. De gevallen van obesitas klasse 2 en 3 namen ook toe. Deze kwamen begin jaren tachtig zelfs nog zelden voor.

Vrouwen en ouderen
Vrouwen kampen vaker dan mannen met obesitas. Dat geldt ook voor elk van de drie obesitasklassen afzonderlijk. Van de Nederlanders van 65 tot 75 jaar is 20 procent obees, het meest van alle leeftijdsgroepen.

Het kan nog erger
Toch nog een lichtpuntje in deze berichtgeving: in ons land is er minder obesitas dan in de meeste EU-landen. Althans: dat was zo in 2014. Ruim 53% van de volwassen Europeanen heeft overgewicht. Gemiddeld had 36% van de 18-plussers matig overgewicht en 17% obesitas. In Nederland had 13% in dat jaar obesitas. Alleen in Italië en Roemenië was dit aandeel lager. Van de ons omringende landen komt obesitas het meest voor in het Verenigd Koninkrijk, gevolgd door Duitsland.

 

(Foto: Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *