App en Vloed

App en Vloed

Datum: 24 januari 2017

app_en_vloed_zorgenzCOLUMN JURRIËN WIND over App en Vloed – Afgelopen zaterdag was er in Carré Amsterdam een bespreking over ‘hoe het verder moet met de zorg?’ We staan voor belangrijke keuzes en onder andere politici en artsen gingen met elkaar in discussie hoe die te maken. Eigenlijk had ik ook wel bij dit samenzijn willen zijn maar al vorig jaar had ik een dienst op een huisartsenpost afgesproken dus ‘ging dat feestje niet door’.

Het actiecomité ‘Het Roer Moet Om’ heeft – met het oog op de te maken keuzes – het woord ‘Deltaplan’ in de mond genomen en daarbij past mooi dit stukje ‘App en Vloed’.

De (technische) vooruitgang in de geneeskunde is niet te stuiten en ook wij als huisartsen worden daar meer en meer mee geconfronteerd. Prachtig allemaal natuurlijk maar aan al die technische snufjes, hoogstandjes en snuisterijen zit ook een enorme keerzijde. Een app, (digitale) beeldvorming, communicatie via allerlei hoogwaardige en digitale apparatuur leidt namelijk af van ‘dat’ waar het echt om draait in de (huisarts)geneeskunde: de patiënt, de mens.

dashboard_en_apps_zorgenzLaatst deed ik een dienst op de HAP en, midden in de nacht, was er een visite-aanvraag van iemand die in dezelfde straat woont als waar de huisartsenpost zich bevindt. ‘Hup, snel er naar toe dacht ik nog…’, maar da’s in deze tijd van schermpjes, toetsjes en digitalia te simpel gedacht: voordat zo’n chauffeur de ambulance heeft gestart, moeten eerst allerlei codes worden ingetoetst en dient het adres op de boordcomputer te worden ingevoerd. En dat voor nog geen 500 meter rijden, wetende ook waar we moesten zijn: gewoon aan het einde van de straat! Je zult maar met levensbedreigende pijn op de borst liggen en ‘wij van de huisartsenpost’ zijn ‘invuloefeningetjes op schermpjes’ aan het doen… Want anders start die auto niet eens! We zijn totaal afhankelijk geworden van de computer, de automatisering en de technische vooruitgang. Sterker nog, deze drie fenomenen hebben ons in hun macht en er komt alleen maar bij.

Tot ons is namelijk ‘de app’ gekomen en deze applicatie biedt schier eindeloze mogelijkheden. Geloof me, natuurlijk ben ook ik een voorstander van vooruitgang en ontdekkingen maar ik ben bang dat we al plaatjes kijkend, al ‘append’ de patiënt uit het oog (gaan) verliezen. Laatst op TV zag ik een reportage waarin werd getoond dat het in de toekomst mogelijk gaat worden al in de ambulance – onderweg naar het ziekenhuis – patiënten te gaan scannen. Ik zie het al voor me: de broeder die nu de bloeddruk meet bij de instabiele patiënt en zegt ‘dat het allemaal vast wel weer goed zal komen’, is over pakweg vijf jaar de buik van deze zelfde patiënt aan het echoën en in het ziekenhuis zitten er tegelijkertijd vijf man ‘mee te kijken’ of deze man of vrouw nu wel of niet een gescheurd aneurysma van de aorta heeft…!? Plaatjes kijken. Prachtig natuurlijk, maar wie let er nog op die patiënt? (N.B. wat een aneurysma is, kunt u zelf via Google opzoeken).

We leven in een tijd van haast en stress: alles moet sneller, alles moet meer. Vrijwel dagelijks zie ik op mijn spreekuur mensen die aan de grenzen van hun kunnen zitten: burn-out, overbelasting, uitputting. Meer, meer, meer! In de geneeskunde speelt dit ‘meer, meer, meer’ ook. ‘Meer’ door alle technische mogelijkheden en opties. App leidt tot vloed, dat voorspel ik u: een vloed aan keuzemogelijkheden, een vloed aan kosten, een vloed aan vragen maar of we daar beter van (gaan) worden…!? Ik vraag het me af.

jurriën_wind_zorgenzJurriën Wind (1963) is huisarts met een urologische achtergrond. Zijn specialisatie is vasectomie. Een sterilisatie kan uitstekend in de eerste lijn worden uitgevoerd mits de dokter goed geschoold is. Hiervoor heeft Jurriën de Mannen Sterilisatie Praktijk (MSP) opgezet, met locaties in Wijk & Aalburg en Eindhoven. Op zijn website www.devasman.nl laat Jurriën zien dat substitutie verantwoord en veilig kan.

(Foto Engeland: Phil MacD Photography. Foto Dashboard: Syda Production. Beide: Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *