Transparantie is een wassen neus

Transparantie is een wassen neus

Datum: 11 september 2016

transparantie_zorgenzCOLUMN JURRIËN WIND – Recent heeft een grote zorgverzekeraar de tarievenlijst van medische behandelingen in ziekenhuizen gepubliceerd. Dat is mooi. Het doel is om transparant te maken – aan u en aan mij – wat een medische behandeling in het ziekenhuis kost. Wordt het nu, met het openbaar maken van die lijst, ook werkelijk transparant? Het antwoord is: nee, dat wordt het niet!

In mijn ogen is ‘transparantie’ een soort toverwoord dat met enige regelmaat vooral uit monden van politici, bestuurders en managers komt rollen met de bedoeling om het publiek, u en ik, op de één of andere manier tevreden te stellen. Of, om ons er mee in beweging te krijgen. Door transparantie zouden wij bewuster met onze gezondheid omgaan? En/of bewuster keuzes maken? Stilletjes geloof ik dan dat het die politici, bestuurders en managers niet in de eerste plaats om onze gezondheid te doen is, maar meer om de centen.

Bij ‘transparantie’ stel ik me voor: één druk op de knop en direct is duidelijk ‘waarover het gaat, waar de kwaliteit van die ene behandeling de hoogste is, waar de kosten het laagste zijn en – even populair – waar ik de beste prijs-/kwaliteitsverhouding vind?’ Vergeet het maar, met die ene druk op de knop, zo werkt het niet. Da’s een illusie! En daarmee voel ik me dan toch wel voor de gek gehouden.

Als steriliserend huisarts ben ik vooral geïnteresseerd in het tarief ‘vasectomie’. Wanneer ik die tarievenlijst open, begeef ik me plots in een enorme brei van gegevens waar ik geen wijs uit word. Het valt niet mee om ‘mijn tarief’ (sterilisatie man) te vinden. En dan zit ik natuurlijk nog ‘in de materie’: ik ben arts, geen leek. Er wordt naar ‘declaratiecodes’ gevraagd en naar ‘zorgproductcodes’, managerstaal die ik niet spreek (en eigenlijk ook niet wil spreken). Ik ben gewend met patiënten van doen te hebben en ik denk eerlijk gezegd dat die patiënten zich ook geen ‘zorgproduct’ voelen of in hun lichaam een ‘zorgproduct hebben dat verwijderd moet worden’. Mijn gevoel is dat met het openbaar maken van deze tarievenlijst één kaart op tafel gelegd wordt, maar dat er nog vijf (of tien, of vijftien) stijf tegen de borst van de zorgverzekeraar (en/of ziekenhuis) gehouden worden…

Regelmatig spreek ik mannen die hun vasectomie bij mij ondergaan. Een aantal wendt zich direct tot mij, een aantal ‘heeft het eerst bij het ziekenhuis geprobeerd’. Vrij frequent hoor ik dat ‘het ziekenhuis onvoldoende of helemaal niét duidelijk heeft kunnen maken wat de ingreep (sterilisatie van de man) gaat kosten’. Onderweg… in het proces transparantie te verkrijgen, gaat zo’n man voor het ziekenhuis verloren.

In mijn ogen zou een polikliniekassistente urologie zo moeten kunnen opdreunen wat zo’n behandeling kost, maar dat blijkt te eenvoudig gedacht. Daarvoor moet doorverbonden worden met de financiële ziekenhuisadministratie en dan maar hopen dat daar een eenduidig geluid te beluisteren valt met betrekking tot de kosten. Over eenduidigheid gesproken… Op de website van een ziekenhuis bij mij in de buurt, valt te lezen dat een sterilisatie van de man ‘ongeveer 410 euro’ kost!? Ongeveer, ongeveer? Kost een volkorenbrood bij mijn bakker op de hoek ook ongeveer euro 2,55? ‘Ongeveer’ is als een kaart tegen de borst, een adder onder het gras: transparantie? Wassen neus!

jurriën_wind_zorgenzJurriën Wind (1963) is huisarts met een urologische achtergrond. Zijn specialisatie is vasectomie. Een sterilisatie kan uitstekend in de eerste lijn worden uitgevoerd mits de dokter goed geschoold is. Hiervoor heeft Jurriën de Mannen Sterilisatie Praktijk (MSP) opgezet, met locaties in Wijk & Aalburg en Eindhoven. Op zijn website www.devasman.nl laat Jurriën zien dat substitutie verantwoord en veilig kan.

 

(Foto bovenin: Atstock Productions/Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

1 Comment

  1. Vanmorgen hoorde ik op radio 1 dat men een muur gaat bouwen om Calais om vluchtelingen tegen te houden. Een vrachtwagenchauffeur werd om zijn mening gevraagd. De beste man gaf een haarscherpe analyse: “deze mensen komen uit Afrika of Azie met de boot, gelopen of hoe dan ook. Laten ze zich tegenhouden door een muur?”
    Deze muur is een politieke oplossing. “we doen toch wat?

    Streven naar transparantie in de zorg heeft in mijn ogen dezelfde functie. Er wordt een oplossing bedacht die het werkelijke probleem (een te groot en ingewikkeld systeem van regels en belangen) niet gaat oplossen.

    Kleine haalbare veranderingen realiseren zullen het grote probleem ook niet 1,2.3 oplossen. Het prettige aan zo’n verandering is wel dat de patiënt er wat van merkt en dat je als praktijkmens voldoening hebt. Vasectomie in de huisartsenpraktijk lijkt me daar een prima voorbeeld van.

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *