De paddenstoelencursus

De paddenstoelencursus

Datum: 3 november 2017

COLUMN – HUISARTS JURRIEN WIND

We moeten dus weer eigenaar worden van het veld: het Nederlands elftal van het voetbalveld en laat dokters weer zeggenschap krijgen over hún werkterrein, de spreekkamer. Want, daar regeert nu de zorgverzekeraar en zit de manager van die zorgverzekeraar (voor u onzichtbaar) op mijn stoel. Daar moeten we vanaf. En het oproer – om van die onwenselijke situatie af te komen – kraait reeds volop in de vorm van huisartsactie ‘Het Roer Moet Om (HRMO)’. Niet vaak eerder waren huisartsen zo eensgezind als nu bij HRMO.

Als dokter probeer ik de bewegingen ‘in het veld’, dat wat zich op gezondheidszorgterrein afspeelt, een beetje te volgen en bij te houden en wat mij het laatste jaar meer en meer opvalt is de opkomst van een nieuwe groeibriljant op scholingsgebied: ‘de paddenstoelencursus’.
Toeval dat het nu net herfst is, maar ik bedoel de cursussen ‘medisch leiderschap’, klinisch leiderschap’ of ‘leiderschap’ in welke medische vorm dan ook’ die als paddenstoelen uit de grond lijken te schieten. Geen kleinigheidje hoor, ik pak even een medisch tijdschrift voor u erbij en citeer daaruit: ‘Met het steeds complexer worden van de gezondheidszorg is het van belang dat medisch specialisten een centrale rol blijven spelen in de organisatie ervan.’  ……  ‘Om een goede klinisch leider te kunnen zijn, moet je grip hebben op het gehele zorgproces en in staat zijn om daar met alle betrokkenen voortdurend verbeteringen in te realiseren.’ Kosten van deze cursus: € 4.950,-. Da ‘s  voor leden van ‘de vakbond’, niet-leden betalen € 5.250,-  Maar, dan ben je wel 5 x 4 dagdelen van de straat, met overnachting!

Waar komt deze nieuwe kreet ‘leiderschap’ ineens vandaan? Vraagt u dat zich ook af? Waarom is ‘medisch leiderschap’ ineens zo’n welkome competentie? En zo belangrijk? Net zo belangrijk als de competenties (die artsen in hun opleiding krijgen): ‘samenwerking’, ‘professionaliteit’ of ‘vakinhoudelijk handelen’? Wie slingert deze nieuwe cursussen de wereld in en waarom? Is dat echt om een lacune bij dokters op te vullen? Of is het een heel goeie manier om geld te verdienen? En papegaait iedereen iedereen maar na en loop je straks achter wanneer je geen ‘leiderschapscursus’ hebt gevolgd….!?
Wie weet getuigt het wel van ‘leiderschap’ door dit zo te poneren: een medische leiderschapscursus is veel ‘bla-bla’. U snapt het al, ik loop wel een wandeling door het bos en ga daar wel paddenstoelen kijken….

Een medische leiderschapscursus is veel ‘bla-bla’

Maar, als we dan toch bezig zijn – en stiekem denk ik dat de makers van leiderschapsconferenties het mogelijk zo bedoeld hebben – met het ontwikkelen van leiderschap: laten we dan het volgende afspreken. Laten we de kaas, die ons als dokters de laatste decennia van het brood gegeten is, terughalen. Zij, die op onze stoelen zijn gaan zitten, en dan bedoel ik managers, allerhande ‘-logen’ en  ‘-kundigen’, mensen die geen geneeskunde hebben gestudeerd en van toeten noch blazen weten van hoe het in de spreekkamer toegaat, het proces vertragen en afleiden van waar het wèrkelijk om gaat, laat hen zich verheffen van mijn stoel en zich gezwind uit de voeten maken. Onderwijs in de cursussen ‘medisch leiderschap’ hoe wij ons als dokters kunnen bevrijden van de stroop die in de gezondheidszorg, is binnen gelekt. Pas dan schieten we echt iets op!

 

jurrien_wind_zorgenzJurriën Wind (1963) is huisarts met een urologische achtergrond. Zijn specialisatie is vasectomie. Een sterilisatie kan uitstekend in de eerste lijn worden uitgevoerd mits de dokter goed geschoold is. Hiervoor heeft Jurriën de Mannen Sterilisatie Praktijk (MSP) opgezet, met locaties in Wijk & Aalburg en Eindhoven. Op zijn website www.devasman.nl laat Jurriën zien dat substitutie verantwoord en veilig kan.

 

(foto’s: Wind en Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *