Minder voor meer…

Minder voor meer…

Datum: 5 januari 2017

overstappen_zorgenzCOLUMN JURRIËN WIND – Al jaren erger ik me groen en geel aan de reclames van zorgverzekeraars die in de maanden november en december over ons worden uitgestort. Het was de afgelopen weken niet anders. Volgens mij gaat alleen de ruim honderd euro, die ik dit jaar aan premie meer mag gaan betalen, op aan al die onzinnige pogingen om zieltjes van de één naar de ander te lokken. Zinloos!

Je zou verwachten dat je dan voor die € 100,- meer ook meer zou krijgen van je zorgverzekeraar maar niets is minder waar! Nog maar koud aan het werk, bijgekomen van de vuurwerkknallen en oliebollen, verscheen er 2 januari op mijn computerscherm in de spreekkamer een tekstblokje waar ik al langere tijd een hekel aan heb. Toegegeven, ik had het blokje al een tijdje niet gezien: ‘U heeft een geneesmiddel geselecteerd dat alleen in geval van medische noodzaak door de zorgverzekeraar wordt vergoed. Schrijf alleen geneesmiddelen met medische noodzaak voor indien er geen alternatief geneesmiddel is. Is er sprake van medische noodzaak?
Ja (vul in), het geneesmiddel wordt door de zorgverzekeraar vergoed.
Nee (vul in), de rekening voor dit geneesmiddel gaat naar de patiënt.’
Ik vraag me af: schrijf ik ooit een geneesmiddel voor zonder medische noodzaak? Antibiotica zijn geen snoepjes.

Bovenstaand voorbeeld betreft het middel ‘fucidin’ (fusidinezuur). Het wordt in huisartsenland regelmatig voorgeschreven bij bacteriële huidinfecties, bijv. bij impetigo (krentebaard) of aanvullend als crème wanneer eczeem niet goed reageert op hormoontherapie alleen. Een relatief eenvoudig medicament dat nu dus niet meer door de zorgverzekeraar wordt vergoed, tenzij….!? Tenzij de huisarts daarvoor…..!?

Als ik aan die invuloefening meedoe (Ja? Nee?), voel ik me gebruikt. Maar ik wil helemaal niet gebruikt worden. Als arts wil ik gewoon behandelingen (kunnen) opstarten wanneer deze nodig zijn en dus ook medicatie kunnen voorschrijven zonder invloed van buitenaf. Ik wil niet in een driehoek belanden tussen zorgverzekeraar en apotheek. We zouden de administratieve rompslomp verminderen, was afgesproken in 2016!? Nou, vergeet het maar, ik zie het niet hoor.

Maar, wat mij het meeste stoort aan dit alles is: het minder voor meer. Minder vergoeding, meer premie! En dat net nadat in mijn oren nog nagalmt hoe ‘rozegeur en maneschijn het is’ bij verzekeraar A. C. M. of V. Goede sier eind ’16, de rekening betalen in ’17. Minder voor meer….. Vernachelarij.

Natuurlijk hoop ik niet dat mensen nu denken dat ze met het overstappen van de ene naar de andere zorgverzekeraar een verkeerde beslissing hebben genomen. Die mensen kan ik als huisarts geruststellen: volgens mij is het allemaal één pot nat!

Ik wens u een gezond 2017 toe.

jurriën_wind_zorgenzJurriën Wind (1963) is huisarts met een urologische achtergrond. Zijn specialisatie is vasectomie. Een sterilisatie kan uitstekend in de eerste lijn worden uitgevoerd mits de dokter goed geschoold is. Hiervoor heeft Jurriën de Mannen Sterilisatie Praktijk (MSP) opgezet, met locaties in Wijk & Aalburg en Eindhoven. Op zijn website www.devasman.nl laat Jurriën zien dat substitutie verantwoord en veilig kan.

 

(Foto: Vilote Kaipa/Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *