BREXIT!

BREXIT!

Datum: 29 juni 2016

brexit_zorgenzCOLUMN JURRIËN WIND – Al jaren kom ik graag in Groot-Brittannië: Engeland is mijn favoriete vakantieland en ik weet dat dit onder andere met mijn hobby wandelen te maken heeft. In de krant heb ik eens een artikel gelezen waarin stond ‘dat het Engelse klimaat een zegen is voor het land zelf. Was het weer in GB beter, dan werd het eiland – vanwege de schoonheid ervan – overlopen door toeristen.’

Ik denk dat dit klopt. Jaarlijks probeer ik Groot-Brittannië te bezoeken en vanuit die achtergrond denk ik de ‘eigen volksaard’ van de Britten enigszins te kunnen aanvoelen. Engelsen/Brittanniërs zijn anders dan ons ‘people from the continent’: eigengereid, links rijden doen ze niet voor niets! Engeland is één groot museum en in ‘de Engelse manier van zijn’, zit dat dàt museum bewaard moet blijven. Provinciale wegen kunnen zich in GB ineens versmallen wanneer een riviertje in aantocht is. Historische bruggen uit zestienzoveel doen het verkeer in de remmen slaan, overigens keurig aangegeven door verkeersborden met de tekst ‘narrow bridge’. En het land vindt dat goed. Die manier van omgaan met je culturele erfgoed, die manier van omgaan met behoud van het museum: ik vind dat fantastisch…. Voor Engelsen is London het centrum van het universum. Begrijpelijk, London is een wereldstad. En in de hoofdstad zijn de museumbewaarders van het land gehuisvest.

narrow_bridge_zorgenz

Een narrow bridge in Horton, Ribblesdale. Jurriën Wind liep er begin juli ‘The 3 peaks of Yorkshire’. “Het onderste bord met een gouden koets getrokken door een truck, heb ik overigens nog nooit gezien,” meldt hij.

Brexit! Groot-Brittannië heeft ervoor gekozen uit de EU te stappen. Ook ik vind dat onbegrijpelijk wanneer ik denk aan termen als ‘samenwerking’ en aan ‘dat samenwerken met elkaar’ goed is. Maar toch snap ik het ook. Ik snap het vanuit ‘het anders zijn, die Britse volksaard’ maar ook vanuit ‘hoe de EU werkt’. De EU, dat is bemoeienis ‘van buitenaf’. Brusselse bemoeienis! Verordeningen hoe het ‘anders’ moet. Anders. Beter? ‘Zouden ze dat in Brussel beter weten, beter kunnen bedenken dan in ons eigen London? Zou dat?’

Wanneer ik mijn fantasie laat gaan, zie ik in Groot-Brittannië de huisartsenpraktijk. In die praktijk wordt al jaren op een degelijke, vertrouwde en kwalitatief goede manier gewerkt. Er is tevredenheid: patiënten zijn content over de geleverde zorg, de medewerkers van de huisartsenpraktijk over hun manier van werken. De huisarts draagt zelf de verantwoordelijkheid voor de praktijk, voor de medewerkers en voor zijn of haar patiënten. Binnen ‘het leveren van huisartsgeneeskundige zorg’ bestaat voor de huisarts een behoorlijke mate van vrijheid van ‘hoe het huisartsgeneeskundig werk vorm te geven’.

Ook de Britse huisartsenpraktijk is op een gegeven moment – een jaar of tien geleden – lid geworden van de zorggroep, ook een soort EU. Zo’n zorggroep is een prima organisatie waar een stuk of 100 huisartsen zich organisatorisch bij elkaar aansluiten met onder andere als doel om het contact & contract met de zorgverzekeraar te verbeteren. Daarnaast geeft het de mogelijkheid om (vak)inhoudelijk met elkaar samen te werken. Maar…!? Maar ook geeft de zorggroep ‘bemoeienis van buitenaf’. Ook hier ‘een beetje Brussel: wij hebben weliswaar een ander vak maar toch weten we het beter…!’ Strakke Brusselse regelgeving, protocollair gedoe, verordeningen waarbij vorm (dat moet nu éénmaal van de EU) belangrijker is dan inhoud (is dit goed voor onze (Britse) huisartsenpraktijk?). En daar kan ik slecht tegen; het roept bij mij ‘ja maar, ik ben hier toch de dokter….!?’ op.

In het verleden – ik was nog praktijkhouder als huisarts – zijn wij op een andere Huisarts InformatieSysteem (HIS) overgestapt. Dat was niet omdat het systeem niet voldeed. Nee, daar konden wij ‘Britten’ prima mee werken. Nee, het was omdat het niet goed communiceerde met de zorggroep, met de EU zeg maar. Eigenlijk was dat te gek voor woorden…! Brussel bepaalt en regeert en ook nu bereiken mij signalen ‘dat de door de zorggroep opgelegde manier van werken – protocollair, het lijstjes afwerken en afvinken – weerstand oproept bij medewerkers van de huisartsenpraktijk’. Brusselmoeheid, Brusselscepsis zeg maar…

Nogmaals, u gaat nu uit mijn pen niet lezen dat huisartsen uit zorggroepen moeten stappen, ook BREXIT moeten plegen: dat gaat mij veel te ver. Maar ‘Brussel’ (lees de zorggroep, met daarachter de zorgverzekeraar) zou zich wel eens serieus af mogen vragen of het met al die verstikkende regels, indicatoren en afvinklijstjes niet wat minder kan…

jurriën_wind_zorgenzJurriën Wind (1963) is huisarts met een urologische achtergrond. Zijn specialisatie is vasectomie. Een sterilisatie kan uitstekend in de eerste lijn worden uitgevoerd mits de dokter goed geschoold is. Hiervoor heeft Jurriën de Mannen Sterilisatie Praktijk (MSP) opgezet, met locaties in Wijk & Aalburg en Eindhoven. Op zijn website www.devasman.nl laat Jurriën zien dat substitutie verantwoord en veilig kan.

(Foto van het Britse erfgoed: Jurriën Wind)

 

 

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *