Aanpak verschil in SES leidt tot gezondheidswinst

Aanpak verschil in SES leidt tot gezondheidswinst

Datum: 17 mei 2018

De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht voor het bestrijden van risicofactoren van chronische ziektes als obesitas en roken. Dat staat ook centraal in het Nationaal Preventieakkoord. Echter: onderzoek toont aan dat het verkleinen van het verschil tussen arm en rijk meer gezondheidswinst kan opleveren. Vergeleken met andere ongezonde factoren kost een lage SES gemiddeld net zoveel gezonde jaren als obesitas en diabetes, en beduidend meer dan hypertensie en roken. 

Dit is de uitkomst van 37 grote cohortonderzoeken onder patiënten uit 24 verschillende landen, waaronder Nederland. Daarbij werd gekeken naar het verband tussen lage sociaal economische status en functioneren. Tussen 1990 en 2017 volgden de onderzoekers 109.107 mannen en vrouwen tussen de 45 en 90 jaar oud. Zij classificeerden de SES als laag, gemiddeld of hoog. Loopsnelheid, een belangrijke maat voor fysiek functioneren, was de belangrijkste uitkomstmaat.

Loopsnelheid
De loopsnelheid neemt altijd af naarmate je ouder wordt, maar bepaalde ongezonde factoren versnellen dit proces. Een 60 jaar oude man met een lage SES heeft gemiddeld dezelfde loopsnelheid als een 66,6 jaar oude man met een hoge SES (95%-BI 5,0 tot 9,4). Bij vrouwen in dezelfde leeftijdsgroep is het verschil in gezonde jaren 3,4. Vergeleken met andere ongezonde factoren kost een lage SES gemiddeld net zoveel gezonde jaren als obesitas en diabetes, en beduidend meer dan hypertensie en roken.

Gezond oud worden
Gezond oud worden is wereldwijd een belangrijk doel. Het verband tussen lage SES en afname van functioneren op latere leeftijd was relatief het sterkst in welvarende landen, zoals Nederland. De nog steeds groeiende kloof tussen arm en rijk is minstens net zo belangrijk, zo blijkt uit het onderzoek, dat is gepubliceerd in het vooraanstaand wetenschappelijk medisch tijdschrift BMJ. Gerichte aanpak kan dus veel gezondheidswinst opleveren, ook in ons land, maar deze is zeer complex en zal dus buiten de spreekkamer moeten plaatsvinden. 

 

(Foto: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *