‘Zelfredzaamheid ergste jeukwoord in de zorg’

‘Zelfredzaamheid ergste jeukwoord in de zorg’

Datum: 18 mei 2018

Patiëntgericht, eigen kracht, aanjaagteam, ontschotten, versnellingsmakelaar, maatwerk,  ja, ook in de zorg kunnen we er wat van. ‘Zorglulkoek’, noemt Désiréee Hairwassers, bekend onder Twitteraars als Dees, dit vakjargon. In NRC Handelsblad noemt ze haar top tien. Met op nummer 1: ‘zelfredzaamheid’.

Het is het ergste jeukwoord in de zorg: ‘zelfredzaamheid’ (al is participatie of participatiesamenleving ook erg). Omdat het klinkt alsof daar geen plan voor moet worden gemaakt. ‘Dat is niet zo. Want als je ziek bent of problemen hebt, ben je niet in de beste staat om zelfredzaam te zijn en alles te regelen’, aldus Hairwassers, gezondheidswetenschapper.

Op nummer tien staat: ‘ontschotten’, op 9 ‘de patiënt centraal’ (waar zou het anders over moeten gaan in de zorg?) en op 8 ‘mantelzorg’. Een verhullend woord volgens  Hairwassers. Het suggereert volgens haar dat mensen nog veel meer voor hun naasten kunnen zorgen dan ze al doen. ‘Ze doen vaak al het maximale.’

Patiënten in hun kracht zetten
Ook ‘patiënten in hun kracht zetten’, vindt ze een vreselijke term. Het idee erachter ergert haar. Alsof er in een lichaam een knop zit die patiënten kunnen omzetten en dan komt het wel goed. ‘Handen aan het bed’, ook zoiets. Het gaat volgens Hairwassers helemaal niet om meer handen, maar om meer aandacht, om meer gesprekken met de patiënt.

Beoordelingsgesprek in plaats van keukentafelgesprek
‘Vechten tegen kanker’ en ‘wenswachtenden’ komen er ook niet goed af. Over ‘keukentafelgesprek’ zegt Hairwassers dat een betere term ‘beoordelingsgesprek’ is. Het is immers geen gezellig gesprek over koetjes en kalfjes maar over wat iemand nog zelf kan en wat iemand niet meer vergoed krijgt.

Lees hier het volledige artikel in NRC Handelsblad.  

Hier de eerste aflevering: Er is te veel jargon in de zorg.

(Foto: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *