Wondzorg in Dokkum: laagdrempelig en dicht bij huis

Wondzorg in Dokkum: laagdrempelig en dicht bij huis

Datum: 2 maart 2017

wondzorg_zorgenzNa een jaar kijkt Marja Willekes van het Huisartsen Centrum Dokkum vol trots terug op de behaalde resultaten. “Door de komst van het wondspreekuur is de kwaliteit van zorg verhoogd, is de patiënttevredenheid toegenomen, en is er veel meer werkplezier. De wondzorg is nu zoals deze zou moeten zijn: laagdrempelig en dicht bij huis.” Zorgenz neemt dit bericht over uit de nieuwsbrief van ROS Friesland.

In het Huisartsen Centrum Dokkum is afgelopen jaar ervaring opgedaan met een wondspreekuur. Een team bestaande uit een verpleegkundig specialist, een praktijkverpleegkundige en twee assistentes behandelt daar de wonden van ruim 220 patiënten. Hoewel verder onderzoek nog nodig is, is het een innovatie vorm van zorg die een bijdrage levert aan een betere gezondheid door een sneller herstel, een betere ervaren kwaliteit van de zorg door de patiënt, tegen lagere kosten.

Meer kennis, betere zorg
Op het wondspreekuur is de kennis op het gebied van wondzorg geconcentreerd. Voorheen was alle kennis verdeeld over meerdere mensen binnen de praktijk. Een klein team binnen de huisartsenpraktijk behandelt nu twee dagdelen per week alle wonden. Het kennisniveau van het ‘wondenteam’ is flink verhoogd, met name door de samenwerking met een verpleegkundig specialist. Het wondspreekuur is een lerende omgeving waarin de zorgverleners zichzelf en elkaar continue scholen. Hierdoor is goede basisdiagnostiek mogelijk waardoor de behandeling zo effectief mogelijk gedaan kan worden en de wonden veel sneller herstellen.

Substitutie
Onderdeel van de werkwijze is dat patiënten geregistreerd worden in een registratiesysteem (Paddock) waar meteen foto’s van de wond bijgeplaatst worden. Het systeem houdt automatisch bij welke materialen er beschikbaar zijn, en wanneer er nieuwe besteld moeten worden. Met de tweede lijn zijn goede afspraken gemaakt over verwijzingen naar de vaatchirurg en de dermatoloog en over consultatie waardoor verwijzen alleen nog maar bij uitzondering, bij zeer complexe wonden, nodig is. Dat levert goede zorg dichtbij als het kan en ver weg als het moet op. De patiënttevredenheid is in 2016 onderzocht met behulp van de ‘Serv Quality Index’. Een op de vijf behandelde patiënten gaven het cijfer 10 voor de wondzorg. Het gemiddelde cijfer was een 8.4. Huisartsen Centrum Dokkum zal het wondspreekuur zeker voortzetten.
Neem voor meer informatie over het wondspreekuur in Dokkum contact op met Marja Willekes via groepspraktijkdokkum@ezorg.nl.

(Foto: Spflaum/Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *