Meekijkconsult in gezondheidscentrum Saendelft

Meekijkconsult in gezondheidscentrum Saendelft

Datum: 27 juni 2017

De huisartsen van het Gezondheidscentrum Saendelft in Assendelft en de medisch specialisten van het Zaans Medisch Centrum starten binnenkort met het meekijkconsult. Doordat ze gezamenlijk een patiënt zien, verbetert de deskundigheid van huisartsen, maar ook de samenwerking tussen huisartsen en specialisten. Het is een  mooi voorbeeld van substitutie.

Volgens Mark Koster, huisarts in gezondheidscentrum Saendelft, ervaart de patiënt het meekijkconsult als betere zorg, want deze krijgt professionele zorg dichtbij huis en hoeft hiervoor niet speciaal naar het ziekenhuis. “Bovendien geeft het ons als huisartsen extra kennis, zodat wij klachten eerder en beter leren herkennen”, zo staat in de nieuwsbrief van ZONH. Het eigen risico blijft behouden bij een meekijkconsult, indien er geen aanvullend onderzoek nodig blijkt te zijn.

Nieuwe kennis delen met collega-huisartsen
Doordat de specialist spreekuur houdt bij huisartsen, leren huisartsen klachten eerder en beter herkennen. Huisartsen en specialisten leren elkaars taal beter spreken en begrijpen. De huisarts deelt zijn nieuwe kennis met zijn collega’s die niet aanwezig zijn bij het meekijkconsult. De deskundigheid van de huisartsen over de betreffende specialismen neemt toe. Op langere termijn leidt dit tot minder verwijzingen naar de tweede lijn.

Patiënten voelen zich veiliger
Naast efficiency en kostenbesparing heeft deze samenwerking ook direct resultaten voor patiënten. Patiënten voelen zich ‘veiliger’ omdat de huisarts betrokken blijft en de patiënt niet direct in een klinische setting belandt.

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *