Wat is ORS en hoe werkt het?

Wat is ORS en hoe werkt het?

Datum: 13 april 2023

Diarree: het is een vervelende kwaal waar we helaas allemaal weleens mee te maken krijgen. Het wordt veroorzaakt door een virus in de darmen, dat voor vervelende klachten kan zorgen, zoals buikkramp, misselijkheid en uitdroging. Een handig middel dat kan helpen bij klachten door diarree is ORS. Maar wat is dat precies en hoe werkt het? Dat lees je in dit artikel.

Wat is ORS?

ORS is een afkorting van Oral Rehydration Solution. Het is een samenstelling van verschillende zouten en suikers. Door de suikers en zouten die in ORS zitten kunnen je darmen beter vocht opnemen en vasthouden. Het wordt gebruikt om het tekort aan vocht, suikers en zouten in je lichaam weer op een natuurlijke manier aan te vullen.

In eerste instantie is het belangrijk dat je voldoende drinkt. Zorg dat je in ieder geval anderhalf tot twee liter vocht binnenkrijgt. Lukt dit niet? Dan is ORS een veilig middel om te gebruiken. Hier zitten suikers en zouten in, die ervoor zorgen dat je lichaam vocht opneemt.

Doordat de suikers en zouten ook in normaal voedsel voorkomen, kunnen mensen van alle leeftijden het middel veilig gebruiken.

Bij jonge kinderen is het wel verstandig om op het etiket te controleren hoeveel je ze van het medicijn mag geven. ORS heeft bij normaal gebruik meestal geen bijwerkingen. Let wel goed op de hoeveelheid zout en druivensuikers in het medicijn als je een zoutarm of natriumarm dieet volgt of diabetes hebt.

Hoe gebruik je het?

ORS is verkrijgbaar in zakjes of in poedervorm en in verschillende smaken, bijvoorbeeld granaatappel en framboos. Je kunt het oplossen in water en het is vaak niet vies om te drinken. In de bijsluiter of op het etiket staat hoeveel water je moet gebruiken, maar gebruik sowieso liever te veel water dan te weinig. Zorg er altijd voor dat het water schoon is. Kook het eerst als je twijfelt of gebruik bronwater zonder prik of afgekoelde thee zonder suiker.

ORS wordt vaak gebruikt om uitdroging door dunne ontlasting en braken bij diarree te voorkomen. Je verliest dan namelijk meestal veel vocht, zouten en suikers die je weer moet aanvullen om de vochtbalans in je lichaam op peil te houden. Het is verstandig om de oplossing elke keer in te nemen nadat je waterdunne ontlasting hebt gehad of hebt overgegeven en het te blijven gebruiken totdat de diarree en het braken over is.

Lukt het niet om er in één keer een grote hoeveelheid van te drinken? Neem dan gedurende de dag steeds kleine slokjes. Zorg er daarnaast ook voor dat je voldoende ander vocht drinkt, minimaal twee tot drie liter per dag. Zelfs als je braakt blijft een deel van het vocht in je lichaam en zo is de kans groter dat je voldoende vocht binnenkrijgt. Uitdrogen kan ook komen door overmatig zweten. Ook dan kan het handig zijn om ORS te gebruiken.

Wanneer gebruik je het?

Het is handig om meteen ORS te gebruiken als je tekenen van uitdroging bij jezelf herkent. Veelvoorkomende symptomen bij uitdroging zijn extreme dorst, een droge mond, droge ogen, sufheid, minder vaak plassen en verwardheid. Met ORS kan je nare gevolgen van uitdroging voorkomen en het kan je helpen om sneller te herstellen. Krijg je echt niet voldoende vocht binnen, raadpleeg dan je huisarts.

Gerelateerde berichten

Author: Scott

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *