Vijf wijkgerichte netwerken in Midden-Holland

Vijf wijkgerichte netwerken in Midden-Holland

Datum: 10 maart 2016

midden_holland_zorgenzDertien praktijken van zorgverleners in Midden-Holland gaan aan de slag om de samenwerking te verbeteren. Multidisciplinaire afspraken worden gemaakt over neurologische aandoeningen, chronische pijn en vermoeidheid, depressie en angststoornissen, obesitas en oncologische revalidatie, zo bericht Reos in de laatste nieuwsbrief.

De praktijken van de eerstelijnszorgverleners uit Lekkerkerk, Krimpen aan de Lek, Ouderkerk aan de IJssel en Krimpen aan de IJssel willen wijkgerichte netwerken vormen waarin zij de multidisciplinaire samenwerking uitvoeren. Bernt Hellmann, psycholoog en trekker van het project, legt uit: “De eerstelijnszorg verandert, zowel qua vraag als aanbod. Ouderen blijven langer thuis wonen. Het aantal mensen met een chronische aandoening stijgt fors. Het verzorgingshuis bestaat niet meer. Mensen met een chronische aandoening worden grotendeels in de eerste lijn behandeld. De huisarts heeft een groter aandeel in de zorg voor mensen met psychische klachten en heeft een POH GGZ in dienst om deze groep te begeleiden.” Aanleiding om gezamenlijk de punten op de i te zetten en voor Midden-Holland betere afspraken te maken over overdracht, verwijzing, rapportage.

Samen patiënten bespreken
De werkgroep Oncologische revalidatie wordt voorgezeten door Willy Velsink, fysiotherapeut: “Met de huisartsen uit Krimpen en verschillende andere zorgprofessionals hebben wij een aantal jaren geleden een netwerk opgezet voor oncologische revalidatie. Wij houden multidisciplinair overleg waarin gezamenlijke patiënten worden besproken, hebben een voorlichtingsfolder en een expertisekaart ontwikkeld. Deze samenwerking heeft voor mij zijn meerwaarde bewezen, waardoor ik eenzelfde netwerk ook graag in in breder verband in Midden-Holland opzet”.

Begeleiding van werkgroepen
Vijf werkgroepen in Midden-Holland buigen zich over de te maken afspraken en borging hiervan in netwerken. Reos-adviseurs begeleiden de werkgroepen. VGZ financiert het project vanuit gelden uit de beleidsregel regionale ondersteuning eerstelijnszorg en kwaliteitsontwikkeling.

(Foto: Ivonne Wierink/Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *