Limburgse voorbeelden over samenwerking in Positieve Gezondheid

Limburgse voorbeelden over samenwerking in Positieve Gezondheid

Datum: 7 november 2018

Een moestuin bij een huisartsenpraktijk waar al 25 vrijwilligers schoffelen, PlusPraktijken waar 15 huisartsenpraktijken werken aan de praktijk van de toekomst en de triple aim-doelstelling proberen te realiseren. Een project over de gewenste zorg in de laatste levensfase. Het zijn een paar voorbeelden uit de brochure ‘De kracht van samenwerking in Positieve Gezondheid’, een uitgave die laat zien wat er in Limburg gebeurt. Uit de aanpak blijkt dat de nadruk ligt op wat mensen zelf willen en niet wat ze van professionals zouden moeten. Een inspiratie voor zorg- en hulpverleners uit zorg en welzijn uit andere provincies en regio’s.

Limburg loopt voorop in het werken met Positieve Gezondheid. De gemeenten, zorgorganisaties, zorgverzekeraar CZ, Burgerkracht Limburg en het Institute for Positive Health (iPH)  werken samen binnen onder andere de samenwerkingsverbanden Anders Beter en MijnZorg om Positieve Gezondheid in de praktijk te brengen.

Nadruk in Limburgse aanpak ligt op: wat wil je?
Machteld Huber, directeur van iPH, zegt in de brochure: ‘Het gaat daarbij om een brede kijk op gezondheid én om wat mensen echt willen, waar ze blij van worden. Niet om wat ze van de professional zouden móeten. Juist die nadruk op ‘wat wil je?’ komt in de hele aanpak in Limburg terug.’ Ze noemt het een moedig initiatief van de provincie om het gedachtegoed van Positieve Gezondheid in te zetten en zo een trendbreuk te realiseren.

Systemen hier niet op ingericht
Ook de voorzitter van de raad van bestuur Wim van der Meeren komt aan het woord: ‘Positieve gezondheid leert ons dat je echt per persoon en per situatie moet kijken naar wat helpt. Onze systemen zijn hier niet op ingericht en dus is samenwerking met anderen geboden. In de Mijnstreekregio van Anders Beter en MijnZorg brengen we dit nu in de praktijk.’

Lees hier de brochure De kracht van samenwerking in Positieve Gezondheid’

(Foto: uit flyer)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *