Twentse huisartsen verwijzen patiënten met oogklachten naar optometrist

Twentse huisartsen verwijzen patiënten met oogklachten naar optometrist

Datum: 7 augustus 2018

Twentse huisartsen verwijzen patiënten met oogklachten vaker door naar de optometrist. Sinds een jaar zijn dat er 2000 en daarvan konden er 1800 buiten het ziekenhuis worden geholpen. Ze worden sneller gezien en het voorkomt wachtlijsten bij de oogarts. Dat meldt RTV Oost. Een mooi voorbeeld van anderhalvelijns zorg.

Sinds augustus vorig jaar hebben Twentse huisartsen de mogelijkheid patiënten door te verwijzen naar een optometrist. Die onderzoekt en beoordeelt dan de oogklachten en bepaalt of er vervolgonderzoek moet plaatsvinden door een oogarts. Hierover wordt dan een advies uitgebracht aan de huisarts, die hoofdbehandelaar is.
Volgens Robert van der Moolen, een van de deelnemende optometristen, is hij een soort filter voor de oogartsen in het ziekenhuis. Een optometrist is vergelijkbaar met een opticien, maar is daarnaast ook medisch geschoold.

Gemis van een traditie
Huisarts Anja van Kempen in Haaksbergen is vanaf het begin betrokken bij het project. “De resultaten zijn goed en de werkwijze is prima. Alleen doen nog niet alle huisartsen mee. Dat heeft te maken met het gemis van een traditie van samenwerking met optometristen. Dat moet dus groeien.” Ze is blij dat het werkt, vooral voor de patiënt.
Vaak kan een patiënt al binnen een week door een optometrist worden gezien, terwijl de wachtlijst in het ziekenhuis kan oplopen tot drie maanden. Voordeel voor de patiënt is ook dat een bezoek aan de optometrist niet van de eigen bijdrage afgaat.

Screening goede optometristen essentieel
Oogarts Peter Lansink merkt dat nu de wachtlijst iets korter wordt en dat er verlichting is, hij zich nu kan meer focussen op ‘moeilijke’ gevallen. Vanwege de vergrijzing blijft er echter een behoefte bestaan aan nieuwe oogartsen. Screening van ‘goede’ optometristen is essentieel voor het uitrollen van het project.

Bij het project zijn naast de optometristen en oogartsen, de regionale ziekenhuizen MST en ZGT, Menzis en zorggroepen THOON en Federatie Eerstelijnszorg Almelo (FEA) betrokken.

(Foto: Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *