RCH Midden-Brabant kijkt uit naar anderhalvelijnszorg

RCH Midden-Brabant kijkt uit naar anderhalvelijnszorg

Datum: 29 juni 2015

anderhalvelijns_zorg_zorgenzIn het vervolgonderzoek naar de behoeften van de leden van RCH Midden-Brabant blijkt de ontwikkeling van anderhalvelijnszorg het sterkst te leven. Sterker dan management ondersteuning, wijksamenwerking en gezamenlijke ICT. Het coöperatiemodel voldoet, maar wellicht kan een beloning van het actieve lidmaatschap de betrokkenheid vergroten.

Het eerste onderzoek naar de organisatiestructuur van de Regionale Coöperatie Huisartsenzorg Midden-Brabant en Rabobank Tilburg en omstreken dateert van 2014. Daaruit zijn vier thema’s geselecteerd, waarnaar nu nader onderzoek is gedaan: hoe staan de leden van de Coöperatie tegenover management ondersteuning, wijksamenwerking, anderhalvelijnszorg en samenwerking in de ICT? Uit de afgenomen interviews en de enquête onder de leden, uitgevoerd door het advisebureau UniPartners, blijkt anderhalvelijns zorg de koploper.

Management ondersteuning
Aan ondersteuning van het management rondom het huisartsenvak blijkt 59% binnen nu en vijf jaar behoefte te hebben. Nu ligt dat percentage op 34, waardoor actie op korte termijn niet wordt geadviseerd. Belangrijk detail: de respondenten zien op tegen het papierwerk en de regeltjes die komen kijken bij de verplichtingen van hoger hand. Bij de ontwikkeling van de Coöperatie mag de bureaucratie niet de overhand krijgen.

Wijksamenwerking
Bijna tweederde van de huisartsen heeft momenteel interesse in wijksamenwerking, maar slechts een kwart heeft behoefte aan ondersteuning op dat terrein. Een actieve ondersteuning door de Coöperatie ligt niet voor de hand: huisartsen die de meeste interesse hebben in wijksamenwerking, kiezen vaak al voor een groepspraktijk of de samenwerking binnen een gezondheidscentrum.

Anderhalvelijnszorg
Meer dan driekwart van de huisartsen heeft interesse in de ontwikkeling van anderhalvelijnszorg. De Coöperatie wordt door bijna tweederde van de respondenten gezien als de gewenste partij om hieraan ondersteuning te geven. Dit leidt tot de aanbeveling voor de Coöperatie om het opzetten en organiseren van anderhalvelijnszorg op korte termijn op zich te nemen.

ICT-samenwerking
ICT heeft de belangstelling van huisartsen. Hoewel de wens van een gezamenlijke ICT-systeem niet sterk leeft, hebben de huisartsen wel hun bedenkingen bij de huidige inrichting van de informatietechnologie. Het is aan de Coöperatie om de mogelijkheden op dit terrein te onderzoeken. Een betere afstemming van de bestaande systemen op elkaar zou onrust en onvrede kunnen wegnemen.

Model van de Coöperatie
De reacties van de huisartsen op de Coöperatie en de ontplooide activiteiten is overwegend positief. De activiteiten op het terrein van de nascholing en de zorggroep moeten op dezelfde voet doorgaan. De actieve betrokkenheid van de leden laat te wensen over: het belonen van een actief lidmaatschap kan daarin mogelijk verbetering brengen. Wellicht dat een nieuwe activiteit als de inrichting van anderhalvelijnszorg, een stimulans kan zijn voor de leden om zich actief voor de Coöperatie in te zetten.

Autonomie van huisartsen
Een laatste aanbeveling uit het onderzoek is om de behoefte aan autonomie van de huisarts in acht nemen bij de ontwikkeling van nieuwe initiatieven. Een universele aanpak die elke huisarts dwingt om deel te nemen aan nieuwe initiatieven, lijkt niet haalbaar. Een opt-in model ligt het meest voor de hand bij meer samenwerking binnen de rechtsvorm van de coöperatie.

Kees Kommer

Het rapport ‘Onderzoek naar het coöperatiemodel’ is onder de leden verspreid. Een exemplaar is op te vragen via communicatie@rchmbr.nl. Voor nadere informatie kunt u terecht bij Theo Bisschops, algemeen directeur Zorggroep RCH Midden-Brabant, telefoon (013) 594 81 24.

(Foto: Digipear/Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *