Subsidie voor palliatieve zorg blijft

Subsidie voor palliatieve zorg blijft

Datum: 21 oktober 2015

palliatieve_zorg_zorgenzNa evaluatie blijkt de Regeling palliatieve terminale zorg (Rptz) goed te voldoen. Minister Edith Schippers wil deze regeling in stand houden, mede omdat een volledige borging in de Zvw, de Wmo of de Wlz nu niet haalbaar is.

De Rptz bestaat sinds 2007 en regelt instellingssubsidies die op aanvraag kunnen worden verstrekt aan hospices/bijna-thuis huizen en netwerken palliatieve zorg. De regeling bestaat uit twee onderdelen: het grootste onderdeel (ruim 15 miljoen euro) is bedoeld voor het stimuleren van vrijwillige palliatieve zorg via een tegemoetkoming voor de coördinatiekosten van vrijwilligers en voor exploitatie en huisvestingskosten van bijna-thuis huizen. Een kleiner deel van de regeling (bijna 3,5 miljoen euro) is bedoeld voor het coördineren van de netwerken palliatieve zorg. Er zijn 66 netwerken in Nederland met nationale dekking, waarin aanbieders van palliatieve zorg zich verenigd hebben.

Ondersteuning cruciaal voor deze vorm van zorg
In het algemeen zijn de meest betrokken veldorganisaties – Fibula van de netwerken, VPTZ thuis of in hospices, en de associatie Hospicezorg – tevreden over de huidige regeling. Zij vinden dat de regeling heeft bijgedragen aan het verbeteren van kwaliteit van zorg en deskundigheidsbevordering onder vrijwilligers die palliatieve zorg verlenen en dat de steun cruciaal is voor het voortbestaan van deze vorm van zorg. Voor de netwerken geldt daarnaast dat de regeling heeft bijgedragen aan het in stand houden van een landelijk dekkend netwerk van regionale netwerken palliatieve zorg.

Volledige borging in bestaande wetten nu niet haalbaar
Met alle partijen is gesproken over meer structurele borging van de regeling. De conclusie is dat om uiteenlopende redenen volledige borging van de regeling in de Zvw, Wmo of Wlz op dit moment niet wenselijk en haalbaar is. Enkele argumenten uit het rapport zijn dat vrijwillige zorg en netwerken niet eenvoudig als verzekerde zorg onder te brengen zijn in de Zvw en dat onder een verzekering de grote maatschappelijke betrokkenheid bij deze zorg dreigt te verdwijnen. Tegen onderbrengen in de Wmo pleit dat hospices en netwerken vaak gemeentegrens overschrijdend opereren en dat de zorg niet gericht is op participatie en zelfredzaamheid. Ten slotte valt het grootste deel van de palliatieve zorg buiten de reikwijdte van de Wlz.

Subsidieregeling na 2017 behouden
De minister neemt nu het advies van het onderzoeksbureau HHM om de huidige financiering voort te zetten met een nieuwe subsidieregeling voor de periode na 2017, over. De contouren van de huidige subsidieregeling kunnen behouden blijven, maar er dient extra aandacht te worden besteed aan het vereenvoudigen van de criteria en de brede inzet van vrijwillige palliatieve zorg, zowel thuis als in een hospice. De ondersteuning voor de netwerken wil Schippers in de nieuwe subsidieregeling handhaven gedurende de looptijd van het Nationaal Programma Palliatieve Zorg, namelijk tot en met 2020.

(Foto: Ocskay Bence/Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *