Subsidie mogelijk voor ‘samen beslissen’

Subsidie mogelijk voor ‘samen beslissen’

Datum: 22 februari 2019

De inschrijving voor de stimulerings-regeling Transparantie over de Kwaliteit van Zorg is open tot 31 maart a.s. Deze projectsubsidie is er voor zorgverleners en patiënten die samenwerken om uitkomstinformatie te gebruiken in het proces van samen beslissen. 

De regeling Transparantie over de Kwaliteit van Zorg loopt in totaal 5 jaar met elk jaar een ander thema. In 2019 is dit ‘Het gebruiken van uitkomstinformatie voor Samen beslissen in ketens in de curatieve zorg’.
Er is in totaal € 5,75 miljoen beschikbaar voor projecten die voldoen aan de criteria. Alle organisaties die werkzaam zijn in de zorg kunnen een aanvraag indienen. Vereist is wel dat bij het project betrokken zorgverlener(s) en de zorgvrager(s) direct betrokken zijn bij de uitvoering van het project en bij de implementatie van de resultaten.

Passend bij persoonlijke situatie
Waar gaat ‘samen beslissen’ over? Stel: je bent patiënt en je wilt nagaan waar je met de aandoening het beste terecht kunt. Na het opzoeken van relevante informatie en het voeren van gesprekken met je behandelaar, beslis je samen. Je beslist over de behandeling die in je eigen situatie het best past en waar je die kunt krijgen.

Deze beweging van ‘Samen beslissen’ wordt steeds groter. Meer en meer organisaties doen mee en in de afgelopen jaren zijn er al 40 projecten met behulp van deze subsidieregeling gestart.

Algemene en themaspecifieke criteria
Om voor subsidie in aanmerking te komen, moeten projecten voldoen aan algemene én themaspecifieke criteria. Voor het subsidiejaar 2019 zijn 12 themaspecifieke randvoorwaarden benoemd, waaronder:

  1. Projecten richten zich op samenwerking in ketens in de curatieve zorg gericht op ‘Samen beslissen in de spreekkamer’
  2. De focus ligt op samenwerking tussen: de eerste en tweede en/of derde lijn
    en/of samenwerking tussen verschillende beroepsgroepen in de eerste en/of tweede en/of derde lijn
  3. De informatie van meerdere zorgverleners/zorgprofessionals én de patiënt moet beschikbaar gemaakt worden in het proces van Samen beslissen.

Meer informatie
De indieningsperiode voor subsidieaanvragen sluit op 31 maart 2019.
Ga naar zorginstituutnederland.nl voor alle voorwaarden en wijze van aanvragen.

 

(Foto: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *