Hoe voorkom je afwijzen van subsidieaanvragen?

Hoe voorkom je afwijzen van subsidieaanvragen?

Datum: 19 augustus 2019

Stance van Heijst is oprichter en directeur van de ZorgSubsidieKalender. Zij startte dit bedrijf na jarenlang subsidie- en fondsaanvragen te hebben geschreven met de daarbij behorende intensieve zoektocht naar passende fondsen en subsidies op het internet. De ZorgSubsidieKalender-database bevat momenteel meer dan negenhonderd actuele subsidies en fondsen voor Zorg en Welzijn en is inmiddels een onmisbare tool voor grote én kleine fondswervende organisaties. Daarnaast is Stance een grote bekende als het gaat om het geven van (in company) workshops, omdat ze ervan overtuigd is dat zelf aanvragen eenvoudig is te leren. Op verzoek van ZorgenZ deelt ze haar ervaringen en tips.

Als professional in zorg en welzijn ben je waarschijnlijk vooral gedreven door de inhoud van je vak, je zit er heel dicht op. Vanuit die inhoud wil je graag verbeteringen doorvoeren voor je cliënten of patiënten. Die focus op de inhoud kan je ook blind maken voor andere belangrijke aspecten die nodig zijn om een succesvol en gesubsidieerd project te creëren.
Het kan natuurlijk gebeuren dat je subsidieaanvraag wordt afgewezen omdat er te veel aanvragen zijn om allemaal te honoreren. Daar kun je dan weinig aan doen. Terwijl de vakinhoud jouw specialiteit is, is kennis over succesvol subsidie aanvragen onze specialiteit. Dus wát gaat er vaak fout en hoe voorkom je dat?

Waarom een afwijzing?

Incompleet aanleveren van de informatie, ‘een gokje wagen’
Wat heel veel gebeurt, met name door mensen die voor het eerst aanvragen, is half ingevulde formulieren indienen. Met het idee ‘wij wagen een gokje, kijken wat eruit komt’. Of we weten niet alle informatie, dus laten we velden leeg. Met je haastig of half ingevulde aanvraag wek je irritatie op en reputatieschade kan het gevolg zijn!

Je aanvraag sluit onvoldoende aan bij het fonds
Je aanvraag kan daarbij op onderstaande punten de aansluiting missen:

– Je plan past onvoldoende bij algemene doelstelling en/of het jaarthema
– De doelgroep matcht niet
– Je wijkt af van het beschikbare budget (je vraagt te veel of te weinig aan).

De meeste fondsen houden een telefonisch spreekuur of hebben een online scan, zodat je snel weet of jouw aanvraag kans maakt. Accepteer vooral dat het schrijven van een aanvraag de eerste keren veel tijd kost en wees bereid daarin te investeren.

Een te zuinige begroting indienen
Het is een veelvoorkomend misverstand dat fondsen het waarderen als je de kosten zo laag mogelijk houdt. Beoordelaars zien zo’n begroting als onrealistisch en niet-professioneel. Zij weten immers uit ervaring wat projecten werkelijk kosten. Zorg dus altijd voor een gedegen onderbouwing van je kostenposten, bijvoorbeeld op basis van informatie van de administrateur of via offertes van externe partners. En vergeet niet de post ‘onvoorzien’ op te nemen.

Stance van Heijst: “Verwen je lezer.”

Wees alert op de vraag: ‘Gaat het project door als wij niet financieren’
Het fonds wil zeker weten dat hun bijdrage noodzakelijk is. Veel gedreven initiatiefnemers zeggen namelijk: “Dit plan gaan wij hoe dan ook uitvoeren, desnoods met minder mensen en op kleinere schaal.” Dan denkt zo’n fonds: prima, wij zijn dus niet nodig, je moet als aanvrager juist benadrukken dat het project niet door kan gaan als deze financier niet bijdraagt.

Toets je plannen in het veld en bij de doelgroepen
Het is belangrijk dat een project niet bedacht is achter het bureau en dus vraag-gestuurd is. Subsidieverstrekkers vinden het cruciaal dat het draagvlak heeft bij je doelgroep. Dit betekent dat je je plan niet vlak voor het indienen onder de neus moet schuiven van je achterban, maar ze in alle fases moet betrekken.

Beroerd schrijfwerk
Probeer je eens voor te stellen hoe de beoordelaar van jouw subsidieaanvraag daar zit met zijn stapel aanvragen. En ehh…. hoe komt jouw aanvraag uit de verf tussen al die andere ‘concurrerende’ aanvragen? Verwen je lezer, zorg dat hij makkelijk en snel door de tekst kan.

De vereiste bijlagen
Een vervelende last minute verrassing maar wel een belangrijke! Bij het online indienen staat op de laatste pagina, vlak voordat je moet ondertekenen, een lijst met de bijlagen die je moet uploaden. Ai, als je dat vlak voor de deadline ontdekt, heb je een serieus probleem. Voorkom die stress en inventariseer dus vooraf welke bijlagen gevraagd worden.

Op onze website staat onder het kopje “gratis” een checklist voor het opstellen van de bijlagen.

Nog meer tips
Op de website van de ZorgSubsidieKalender.nl staan ruim veertig openbare blogartikelen met interessante tips. Neem gerust een kijkje en stel je vragen via de mail óf pak ook hier je telefoon en bel ons op!

Lezersaanbieding: met korting naar workshop
Wil je zelf leren om subsidies of fondsen aan te vragen? Of ben je geïnteresseerd in de database? Als lezer van ZorgenZ… ontvang je tijdelijk 10% korting. Op 19 september 2019 wordt de basisworkshop “De Geheimen van SubsidieManagement Ontrafeld” weer gegeven. Voer bij je bestelling ZORGENZ in en de korting verschijnt direct in beeld. De actie is de hele maand augustus en september 2019 geldig!

 

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *