Spelenderwijs zelfredzaamheid vergroten

Spelenderwijs zelfredzaamheid vergroten

Datum: 14 augustus 2019

Zelfredzaamheid, zelfmanagement, gezondheidsvaardigheden. Belangrijke aspecten in de zorg, waar niet iedereen zelf invulling aan kan geven. Het Kom Verder-spel biedt daarin ondersteuning, zowel voor patiënten als aan zorgverleners. Het is ontwikkeld vanuit het idee patiënten in staat te stellen het gezondste uit zichzelf te halen.

Zelfredzaamheid heeft vele kanten. Hoe kunnen mensen met zoveel mogelijk eigen regie het beste uit zichzelf halen? Dat is de inzet van Zelfzorg Ondersteund (ZO!). Daarin werken vertegenwoordigers van patiënten, zorgaanbieders en zorgverzekeraars samen. Met als inzet: zelfredzaamheid een logisch onderdeel te laten uitmaken in het leven van iedereen met een (al of niet chronische) ziekte. Het Kom Verder-spel is ontwikkeld om deze gedragsverandering te ondersteunen. Het inspireert mensen anders te gaan denken en handelen.

Veranderingsmodel
Het spel is geschikt voor zowel zorgverleners onderling als zorgverleners met patiënten. Het is gebaseerd op het gedragsveranderingsmodel van Balm. Dit model omschrijft in zes stappen het proces waar mensen doorheen gaan gedurende verandering. Dat zijn kortweg: open staan; begrijpen; willen; kunnen; doen; volhouden.

Situaties over ziek zijn en gezond leven
Het spel bevat kaartjes met 16 situaties over ziek zijn en gezond leven. Zoals over medicijngebruik, contact met de huisarts of gezond leven. Bij iedere situatie scoren de spelers hoe zelfredzaam de patiënt is. Wat gaat er goed? Wat kan beter? Spelers putten hierbij uit eigen ervaring.

Het Kom Verder-spel zoomt in op 6 thema’s: therapietrouw, huisarts, chronisch ziek, zelfmanagement, gezondheidsvaardigheden en gezonde leefstijl. Per thema worden er vier niveaus in zelfredzaamheid onderscheiden.

Meer informatie
Zie voor meer informatie de folder van het Kom Verder-spel.
Organisaties kunnen het spel bestellen bij Zelfzorg Ondersteund. Er is een handleiding en een boekje met achtergrondinformatie. De kosten bedragen 40 euro. Het spel kan ook worden gespeeld met een daartoe opgeleide spelleiders. Neem voor meer informatie contact op met Ellen Struijcken: e.struijcken@zelfzorgondersteund.nl  06 – 43 26 70 40.

 

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *