Draaiboek voor het organiseren van een patiëntenbijeenkomst

Draaiboek voor het organiseren van een patiëntenbijeenkomst

Datum: 15 april 2019

De centraal zetten in het zorgproces is nog niet zo eenvoudig. Zelfzorg Ondersteund (ZO!) heeft een draaiboek ontwikkeld voor zorggroepen voor het houden van een patiëntbijeenkomst. Doel van een patiëntenbijeenkomst is om kennis te maken met een andere insteek van een gesprek met een patiënt. En om zo meer inzicht te krijgen in de behoeften van patiënten op het gebied van gezondheid en regie over eigen leven.

Wat is voor hen belangrijk? Wat stimuleert hen om aan de slag te gaan met leefstijl? Hoe staan zij ten opzichte van het begrip ‘eigen regie’? En eventueel: Wat vinden zij van de activiteiten van de zorggroep?

Hulpmiddel
Dennis van de Rijt, trainer ‘persoonsgerichte zorg’ en als consulent bij ZO! betrokken, vertelt: “Zorggroepen vinden het soms lastig om patiënten te betrekken bij beleid en het vormgeven van persoonsgerichte zorg. Met dit draaiboek is een hulpmiddel ontwikkeld waarmee zorgorganisaties zelf aan de slag kunnen met het organiseren van een bijeenkomst. Eventueel ondersteund met een gespreksleider die de bijeenkomst begeleidt.”

Praktijkondersteuners, huisartsen en medewerkers worden uitgenodigd om een ‘eigen’ patiënt mee te vragen. “Het is voor zorgverleners en patiënten soms lastig om een gevoel te krijgen bij thema’s als persoonsgerichte zorg, leefstijlverbetering of Positieve Gezondheid. Met zo’n bijeenkomst krijg je daar met elkaar meer idee en beeld”, aldus Van de Rijt.

Ervaring opdoen
Bij zorggroep Huisartsen Gelderse Vallei is de eerste patiëntenbijeenkomst heel positief ontvangen door zowel de praktijkondersteuners als aanwezige patiënten. “De praktijkondersteuners en patiënten vonden het interessant om aan mee te doen. Voor ons was het een manier om ervaring op te doen met het organiseren van een patiëntbijeenkomst, en input te verzamelen rond het thema leefstijl”, vertelt Marijke ten Haaf, staffunctionaris eerstelijns zorgvernieuwing bij de zorggroep.

Meer informatie
Bekijk het draaiboek patiëntenbijeenkomst. Wilt u meer informatie over het betrekken van patiënten of hulp bij de organisatie van een bijeenkomst, of heeft u vragen over het draaiboek? U kunt Dennis van de Rijt bereiken via 06 225 69 229 (www.hartvoordezaak.org) of ZO! via info@zelfzorgondersteund.nl.

 

(Illustratie: Pixabay)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *