Specialist ouderengeneeskunde krijgt hoger tarief extramurale zorg

Specialist ouderengeneeskunde krijgt hoger tarief extramurale zorg

Datum: 11 juli 2018

specialist_ouderengeneeskunde_zorgenzHet tarief voor extramurale behandeling door de specialist ouderengeneeskunde in de eerste lijn wordt verhoogd. Dit maakte de NZa bekend. De verhoging past in het beleid om kwetsbare ouderen langer thuis te laten wonen. Minister Hugo de Jonge (VWS) past hiervoor het tarief in de subsidieregeling extramurale behandeling voor 2019 aan.

Volgens Nienke Nieuwenhuizen, voorzitter van Verenso, is deze tariefsverhoging een belangrijke stap op weg naar een gezonde financiering van de behandeling van thuiswonende kwetsbare ouderen door de specialist ouderengeneeskunde. “Daarmee dragen wij bij aan de wens om langer thuis te kunnen blijven wonen en kunnen we opname in ziekenhuis of verpleeghuis uitstellen of voorkomen”, zegt ze op de site van de vereniging.

Ook elders wordt de inzet van de specialist ouderengeneeskunde bevorderd. De Jonge maakte in een brief aan de Tweede Kamer bekend dat hij behandeling door de specialist ouderengeneeskunde beter toegankelijk wil maken voor kleinschalige woonvoorzieningen. De bewindsman ontvangt volgens de brief signalen dat bewoners van kleinschalige zorginitiatieven onvoldoende toegang hebben tot medische zorg. Volgens hem is er bewustwording nodig bij zorgaanbieders en zorginkopers over de toegevoegde waarde van de specialist ouderengeneeskunde.

Huisartsen ontlasten
‘Het is belangrijk dat ook in kleinschalige woonvoorzieningen geriatrische expertise beschikbaar is in aanvulling op de huisarts. De specialist ouderengeneeskunde heeft deze expertise, kan huisartsen ontlasten en kan onnodige ziekenhuisopnames voorkomen’ aldus De Jonge.
Ook kan de specialist ouderengeneeskunde cliënt, mantelzorger en zorgverleners beter laten anticiperen op acute situaties met behulp van advance care planning. ‘De inzet van de specialisten ouderengeneeskunde draagt dan bij aan passende en doelmatige zorg.’

Belemmeringen zorginkoop
De minister wil met een aantal maatregelen de vindbaarheid van de specialist ouderengeneeskunde verbeteren en de belemmeringen bij de zorginkoop wegnemen. Hij is hierover in gesprek gegaan met zorgkantoren. Samenwerkingsverbanden van zelfstandige specialisten ouderengeneeskunde willen graag rechtstreeks in aanmerking komen voor de contractering bij de zorginkoop voor 2019. Zorgkantoren hebben aangegeven dat zij dit willen doen als de samenwerkingsverbanden voldoen aan de inkoopeisen.

(Foto: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *