Scenario’s voor wijkverpleging Achterhoek

Scenario’s voor wijkverpleging Achterhoek

Datum: 17 november 2016
regiogroep_wijkverpleegkundige_achterhoek_zorgenz

Een gedeelte van de leden van de regiogroep Wijkverpleegkundig platform Achterhoek. (Fotografie: Tanja Bouwhuis)

Na bijeenkomsten in november 2015 en juni 2016 kwam de wijkverpleging Achterhoek opnieuw bijeen. Stond eerder de verbinding in de regio en op lokaal gebied tussen wijkverpleegkundigen van verschillende organisaties op de agenda, nu ging het gesprek over samenwerking en beïnvloeding van elkaar. Van drie zijden werden de scenario’s geschetst.

Zestig wijkverpleegkundigen van tien organisaties gingen op 8 november 2016 in gesprek met de gemeente Winterswijk, de V&VN en zorgverzekeraar Menzis over het perspectief van de wijkverpleegkundige. De bijeenkomst werd georganiseerd door de regiogroep Wijkverpleegkundig Platform Achterhoek, met steun van Caransscoop. Hoe kijken betrokkenen terug op twee jaar wijkverpleging? Wat kan en moet nog worden bereikt in de wijk? Wat is het belang van samenwerken tussen wijkverpleegkundigen van verschillende organisaties? Dit verslag neemt Zorgenz over van Caransscoop.

Perspectief gemeente: wijkverpleegkundigen zijn de ogen in de wijk
De rol van de gemeente is de afgelopen jaren veranderd. Een deel van de zorg wordt op dit moment geïndiceerd en betaald door gemeenten. De wijkverpleegkundigen vallen financieel gezien niet onder gemeenten, maar onder zorgverzekeraars. Het zorgplan, gemaakt door de wijkverpleegkundige, wordt vertaald als indicatie die gedeeld wordt met de zorgverzekeraar. Ilse Saris, wethouder Zorg gemeente Winterswijk: “De gemeenten en wijkverpleegkundigen weten elkaar nog onvoldoende te vinden. We zijn pas twee jaar onderweg na het krijgen van een enorme taak op het gebied van zorg en voor een dergelijke grote verandering hebben gemeenten waarschijnlijk wel vijf á zeven jaar nodig. Daarnaast hebben gemeenten te maken met een enorme hoeveelheid aanbieders en werken gemeenten niet allemaal op een identieke manier.”

Perspectief beroepsvereniging: autonomie is lastig binnen bestaande structuren
José van Dorst, voorzitter van de wijkgroep Wijkverpleging V&VN nam de aanwezigen mee in het wijkverpleegkundig landschap. “Het vak van wijkverpleegkundigen is de afgelopen jaren enorm veranderd. De gekozen koers met veranderingen in het zorglandschap maakt dat we op dit moment weer de zorg inrichten waarin de indicatie gesteld wordt door de mensen die het ook (laten) uitvoeren. Maar: hoe ga je dat doen? Er blijken heel veel verschillen te zitten in hoe er geïndiceerd wordt door wijkverpleegkundigen. Er moet nog een kwaliteitsslag gemaakt worden waarbij er meer op eenzelfde manier geïndiceerd wordt. Daarnaast speelt mee, dat wijkverpleegkundigen meer na moeten denken over de manier waarop zij als zelfstandige professional hun taak als poortwachter in de eerste lijn uit kunnen oefenen.”

Perspectief zorgverzekeraar: wie heeft welk aandeel in de zorg in een wijk?
Olivier van Noort, inkoper wijkverpleegkundige zorg Menzis, belichtte de kant van de zorgverzekeraar. “Voor een zorgverzekeraar is het belangrijk om te kijken naar de gezondheid van verzekerden (burgers), waarbij het minder van belang is wie daar een aandeel in heeft. Hierbij zijn huisartsen, wijkverpleegkundigen en het sociale team de poortwachters. Het valt op hoe weinig chaos er is ontstaan de afgelopen jaren. De zorgverzekeraar is blij met het kritisch kijken door wijkverpleegkundigen naar wat er nodig is én wat mantelzorgers/burgers zelf kunnen. Dit is zeker een verdienste van de wijkverpleegkundige. De komende jaren ‘zoomt’ de zorgverzekeraar meer in op bepaalde postcodegebieden. Wat is hier aan de hand en wat/welke acties zijn er nodig. Hoe verhouden (postcode)gebieden zich tot elkaar?
Een goede vorm van samenwerking is wanneer zorgverzekeraar en gemeenten zich richten op goed gedefinieerde populaties en vervolgens aan huisartsen en wijkverpleegkundigen vragen: Wat doen jullie voor deze populaties? De samenwerking met de gemeenten gaat niet overal goed. Soms wordt hulp bij maaltijdvoorzieningen afgewezen, dat kan dan na twee jaar niet meer. Soms spelen budgetplafonds de inzet van benodigde zorg parten. Menzis is bereid hierin een rol te spelen.”

wilma_nijenhuis_marieke_reijers_zorgenzMeer over wijkverpleging in de Achterhoek en de samenwerking met Caransscoop is het lezen in een artikel op 4 oktober jl. op Zorgenz: Achterhoekse wijkverpleegkundigen zelf aan het roer.

Samenwerken: een speelveld om te ontdekken
De bijeenkomst maakt samenwerken met elkaar eenvoudiger. Het is de vraag of hiervoor een zelfstandige wijkverpleegkundige nodig is. In haar/zijn vak zeker, de organisatievorm is hierbij van ondergeschikt belang, maar speelt wel mee. Mogelijk kan er op betere wijze eerstelijnszorg ingekocht worden. Er worden op dit moment door V&VN en het Nederlands Wijkverpleegkundig Genootschap toekomstscenario’s uitgewerkt als verkenning wie in welke situatie specifieke zorg biedt. Wie zijn in de wijk aan zet: huisartsen, wijkverpleegkundigen of andere organisaties? De kracht ligt in de wijk waar de wijkverpleegkundige werkt. ‘Zorg dat je aan tafel komt en weet waar je voor staat’ was het eindmotto van de bijeenkomst van de wijkverpleging Achterhoek.

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *