Samen besluiten in palliatieve zorg

Samen besluiten in palliatieve zorg

Datum: 10 november 2014

studiedag_besluitvorming_palliatieve_zorg_zorgenzOp 29 januari 2015 wordt in Rotterdam de Studiedag Gezamenlijke Besluitvorming in de Palliatieve Zorg georganiseerd. Deskundige sprekers als Dick Willems, Suzanne van de Vathorst, Saskia Teunissen en Willemjan Slort delen hun visie op goede palliatieve zorg en hun ervaringen met gezamenlijke besluitvorming in verschillende zorgsituaties.

Hoewel het belang van Shared Decision Making steeds meer wordt erkend, is het proces om samen met patiënten tot een gezamenlijk besluit te komen soms erg complex. Juist als het gaat om het levenseinde is het belangrijk om beslissingen te nemen waar iedereen vrede mee heeft. Vragen als ‘Wat verstaan we onder waardig sterven? Hoe bespreekt u het levenseinde met patiënten? Wat zijn de voorwaarden voor gezamenlijke besluitvorming in de palliatieve fase? Wanneer is Shared Decision Making niet mogelijk?’ komen op deze actuele bijeenkomst aan bod. Met aandacht voor palliatieve consultatieteams, communicatie met patiënten, samenwerking met collega’s en de inzet van moreel beraad.

Sprekers
Sprekers zijn: Dick Willems, hoogleraar Medische Ethiek (AMC/UvA), Suzanne van de Vathorst, bijzonder hoogleraar Kwaliteit van de laatste Levensfase (AMC/UvA), Saskia Teunissen, hoogleraar Hospicezorg (UMC Utrecht), Willemjan Slort, huisarts en onlangs gepromoveerd op het proefschrift ‘Huisarts- patiënt communicatie in de palliatieve zorg’. Het is een studiedag voor medisch specialisten, huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde, hospice-artsen, afdelingshoofden en teamleiders, (palliatief) verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten palliatieve zorg, psychologen en geestelijk verzorgers.

Het complete programma is hier te downloaden. Meer informatie en aanmelden op www.saha-communicatie.nl.

(Foto: Saha Communicatie)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *