Positieve gezondheid en integraliteit vragen om andere praktijkvoering

Positieve gezondheid en integraliteit vragen om andere praktijkvoering

Datum: 12 september 2017

Wanneer vroeg u als zorgprofessional voor het laatst ‘Hoe gaat het met je’ in de spreekkamer? Misschien kort geleden. Misschien laat u deze vraag achterwege omdat u bang bent voor het extra werk dat u over uzelf afroept. Met het antwoord op die vraag komt u wel meer te weten dan puur de lichamelijke klacht. Piet Overduin, strategisch adviseur voor Reos pleit voor een benadering volgens Positieve Gezondheid en schetst de uitdagingen voor de eerstelijnspraktijk. 

Lichaam en geest horen weer bij elkaar
In deze nieuwsbrief over de GGZ, richten we onze blik op het brede concept van positieve gezondheid. Lichaam en geest horen (weer) bij elkaar. De generalistische basis GGZ stemt haar inzet af op deze ontwikkeling en verbreedt haar aandacht naar de psychische aspecten van bijvoorbeeld het ouder worden, chronische ziekten, terminale patiënten en niet begrepen klachten.

Gevolgen voor organisatie eerstelijnszorg
Het concept van positieve gezondheid heeft gevolgen voor de professionele praktijk en voor de organisatie van de eerstelijnszorg. Daar wordt al volop geëxperimenteerd met nieuwe vormen van samenwerking, andere vormen en logistiek van spreekuren, nieuwe vormen van collegiaal overleg en gesprekken over een andere basis voor financiering. Kortom, boeiende tijden voor patiënten en professionals in de eerste lijn.

Veranderingen door introductie van positieve gezondheid
Piet Overduin is nieuw bij Reos en beheert de GGZ-portefeuille. Hij is van oorsprong klinisch pedagoog en heeft jarenlange ervaring met de inhoudelijke en organisatorische aspecten van de zorg. Hij verwacht veel veranderingen door de introductie van het concept positieve gezondheid bij complexe en onbegrepen zorgvragen.

Werkconferentie
Diverse zorgprofessionals en gemeenten hebben al kennis gemaakt met het gedachtegoed van positieve gezondheid. Zo hebben zorgpraktijken en de gemeente Alphen aan den Rijn afgelopen mei een werkconferentie gehouden over de nieuwe gezondheidsdefinitie en hoe zij deze denkwijze kunnen implementeren in de praktijk. Onderstaand een afbeelding van de zes domeinen. Elk mens is uniek, gezondheid is een unieke samenstelling van deze domeinen. Een uitdaging om dit concept voor diagnostiek en behandeling van patiënten te gebruiken.

Lees hier het hele interview met Piet Overduin.

Dit interview is gemaakt door Marloes Drost en verschenen in de Reos nieuwsbrief Regionaal goed afgestemde GGZ op september 2017.

(Foto: Hans Roggen)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *