Plussen en minnen van zelftesten

Plussen en minnen van zelftesten

Datum: 7 november 2014

zelftest_zelf_bloeddruk_meten_zorgenzGEEN CONTROLE OP INTERNETHANDEL – Minister Edith Schippers ziet enerzijds gevaren in het groeiend aanbod van niet-gevalideerde zelftesten. Anderzijds wijst zij erop dat zelftesten de kans op zelfredzaamheid vergroot. Zo antwoordt ze op Kamervragen van Arno Rutte (VVD).

Online verkrijgbare zelftesten voldoen vaak niet aan de eisen van de richtlijn in-vitro diagnostica en het Besluit in-vitro diagnostica of hebben geen of een onjuiste CE-markering, schrijft de minister. Deze testen zijn daarom mogelijk niet betrouwbaar en er is dan een grotere kans op vals-positieve of vals-negatieve uitslagen. Hierin zit een potentieel risico voor de individuele gezondheid en de volksgezondheid.

Er wordt veel troep aangeboden
Maar tegelijk ziet zij dat steeds meer mensen online zelftesten bestellen. Dit geeft kansen voor het vergroten van de zelfredzaamheid, mits er voldoende aandacht is voor de eventuele risico’s van de zelftesten. Het ministerie van VWS en de inspectie besteden hieraan gezamenlijk aandacht. Schippers voegt eraan toe: mensen die deze testen bestellen, moeten zich bewust zijn van de risico’s. Want online wordt veel troep aangeboden. Dat is niet altijd gemakkelijk aan te pakken wanneer de aanbieder in het buitenland is gevestigd.

Onnodige wachtlijsten en vervolgkosten?
Over de invloed van medische zelftesten op de ontwikkeling van de zorg en de zorgkosten in Nederland is weinig bekend. Daarom heeft de minister de Gezondheidsraad gevraagd in haar advies over health checks om te onderzoeken wat de gevolgen van deze screening zijn voor de zorg; levert het onnodige wachtlijsten en vervolgkosten in de zorg op of stelt het juist een hoop mensen gerust?

Bij ernstige klachten de huisarts
Hoe kan de consument zien dat medische zelftesten betrouwbaar zijn? Het advies vanuit het ministerie van VWS is in eerste instantie om bij (ernstige) klachten of het vermoeden van een SOA of HIV een test door een huisarts of een GGD te laten doen. Een zorgverlener kan beter inschatten of er sprake is van een verkeerde uitslag, afgaande op de klachten die iemand heeft en de aanleiding om te testen. Daarnaast kan een zorgverlener adviseren, direct behandelen of doorverwijzen.

Let op CE-markering met viercijferige code
Op Rijksoverheid.nl wordt nu gewezen op de risico’s van zelftesten. De website adviseert om zelf waakzaam te zijn bij het aanschaffen van zelftests via internet. Het advies is om er vooral op te letten of een zelftest een CE-markering met een viercijferige code heeft, een Nederlandstalige gebruiksaanwijzing en de vermelding dat de test bestemd is voor thuisgebruik. Dan voldoet de test tenminste aan de veiligheids- en kwaliteitseisen uit de wetgeving. Op de website www.internetpillen.nl wil de minister informatie toevoegen over de risico’s die kleven aan de aanschaf van zelftesten op internet.

Lastige internethandel van buiten EU
Daarnaast besteedt de inspectie aandacht aan zelftesten op basis van het Besluit in-vitro diagnostica, dat is gebaseerd op de Europese Richtlijn medische hulpmiddelen voor in-vitro diagnostiek. Daarbij richt zij zich in het bijzonder op illegale zelftesten en hoogrisico-zelftesten. De inspectie heeft hiervoor ook al waarschuwingen uitgedeeld en boetes opgelegd in het kader van de Wet uitbreiding bestuurlijke handhaving volksgezondheidswetgeving (WUBHV). In Brussel wordt momenteel over nieuwe verordeningen onderhandeld. Het probleem blijft dat de internethandel van buiten de EU moeilijk te controleren is.

(Foto: Piotr Marcincki/Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *