Limburg heeft Actiecentrum Limburg Positief Gezond

Limburg heeft Actiecentrum Limburg Positief Gezond

Datum: 27 september 2017

Het Actiecentrum Limburg Positief Gezond is onlangs van start gegaan. De ambitie van dit actiecentrum is vitale en gezonde Limburgers die volop meedoen en meetellen. Het actiecentrum ondersteunt en faciliteert initiatieven en activiteiten rondom Positieve Gezondheid, zodat (zorg)organisaties en gemeenten met concrete activiteiten aan de slag gaan.

Het Actiecentrum is een belangrijke stap in het streven van Limburg naar de gezondste regio van Nederland. Het doel is om problemen van achterblijvende participatie en gezondheidsachterstand te adresseren en om te buigen tot een beweging van sociale innovatie en positieve gezondheid. Zodat (zorg)organisaties en gemeenten met concrete activiteiten aan de slag gaan.
Het Actiecentrum is via een samenwerking van Zuyd Hogeschool, de GGD Limburg-Noord, de GGD Zuid Limburg en het Huis voor de Zorg tot stand gekomen. Het Institute for Positive Health (IPH) ondersteunt het actiecentrum met het inspireren, verbinden en versnellen om de beweging Positieve Gezondheid in Limburg te realiseren.

Vind eigen toepassingen van Positieve Gezondheid
Het Actiecentrum heeft een eigen eigen website die ook interessant is voor professionals in de zorg en degenen die werkzaam zijn in sociale en maatschappelijke beroepen.
Op de website staat: “Positieve Gezondheid biedt een nieuw perspectief op het concept gezondheid. Het zal op de eerste plaats een zekere herkenning oproepen. En dan zul je geleidelijk je eigen toepassingen van Positieve Gezondheid vinden. De zelf-test die jouw persoonlijke mate van Positieve Gezondheid zichtbaar maakt, helpt daarbij. Omdat je daarmee de factoren die je gezondheid beïnvloeden in begrijpelijke verhoudingen gaat zien, in een overzichtelijk diagram. En als je daarna de keuze maakt om je gezondheid te verbeteren, begint dat misschien met het loslaten van de dagelijkse routine.’

Waarin ben je wel gezond?
‘Positieve Gezondheid claimt niet voor iedereen onmiddellijk inspiratie te bieden. Integendeel, het concept werkt alleen voor mensen die dit echt willen. Het gaat namelijk niet om moeten, je kunt het evenmin iemand opleggen. Er is ook geen volledig uitgewerkt protocol. Het kost misschien wel even wat tijd, het eigen maken van deze kijk op gezondheid. Maar het verbreden van je visie op de eigen gezondheid sterkt het besef dat er veel meer factoren zijn dan alleen maar ‘ziekte’ die jouw gezondheid bepalen. Ook met de diagnose van een ziekte, is er altijd nog een heel groot gebied waarin je gezond bent’, aldus de website.

Lees hier het interview met Machteld Huber, bedenker van het concept Positieve Gezondheid, op ZorgenZ.

(Foto: Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *