Handleiding Zorgen voor Zelfzorg

Handleiding Zorgen voor Zelfzorg

Datum: 31 augustus 2015

zorgen_voor_zelfzorg_zorgenzMet een handleiding voor zorggroepen en zorgverleners krijgen patiënten met een chronische aandoening de kans zelfzorg beter toe te passen. Het is een eerste stap voor zorgverleners om hun patiënten met Zorgen voor Zelfzorg te helpen met succes de regie over het leven terug te winnen.

“Door de handleiding Zorgen voor Zelfzorg komen zorgverleners meer met eigen ideeën en zijn ervaringsdeskundige patiënten meer betrokken”, zegt Marjolein Rebel, adviseur persoonsgerichte zorg bij Vilans en projectleider werkplaats zelfmanagement.

Leer van eerdere ervaringen
De handleiding richt zich niet zozeer op het ontwikkelen van nieuwe instrumenten, maar op het beter toepassen van het bestaande. De kernboodschap van Zorgen voor Zelfzorg luidt dan ook: leer van eerdere ervaringen, sluit aan bij wat patiënten belangrijk vinden en besteedt veel aandacht aan leren in de praktijk.

De inhoud
In de handleiding staat onder meer:
– Waarom het voor patiënten, zorgverleners en zorggroepen zo belangrijk is om meer aandacht te besteden aan zelfzorg;
– Hoe zorggroepen ervaringsdeskundige patiënten goed kunnen betrekken;
– Hoe zorgverleners en zorggroepen meer aandacht kunnen besteden aan leren in de praktijk;
– Hoe zorgverleners, zorggroepen en het onderwijs meer kunnen samenwerken en waarom dat belangrijk is voor zelfzorg;
– Hoe zorggroepen met behulp van tien concrete stappen in vier tot zes maanden, samen met zorgverleners en patiënten, een goede start kunnen maken met een nieuwe aanpak voor de implementatie van persoonsgerichte zorg.

Zorgverleners richten consult nu anders in
De handleiding met de nieuwe aanpak is ontstaan na een jaar sleutelen, uitproberen en leren van elkaar. Huisartsen en praktijkondersteuners die meededen in de werkplaats zelfmanagement geven aan dat patiënten nu veel meer in de lead zijn over hun gezondheid. Door de nieuwe aanpak richten ze de consulten anders in. Ze laten patiënten bijvoorbeeld veel meer zelf aangeven waar zij het over willen hebben. Zij verwachten hiermee patiënten meer de regie over hun leven terug te geven.

Hoe is de handleiding ontstaan?
Sinds september 2014 werkten Eerstelijns Zorggroep Haaglanden (ELZHA), Stichting Gezondheidscentra Eindhoven (SGE) en Zorggroep Almere, en verschillende andere organisaties samen met Vilans, Zelfzorg Ondersteund (ZO!) en InEen in de werkplaats zelfmanagement. Het programma Diseasemanagement Chronische Ziekten van ZonMw was hiervoor de opdrachtgever. Het doel was meer zicht te krijgen op de kansen en uitdagingen die er liggen wanneer zorgverleners de zelfzorg van chronische patiënten structureel zouden ondersteunen. “Door de nieuwe aanpak raakten zorgverleners intrinsiek gemotiveerd om met zelfmanagement aan de slag te gaan,” concludeert Karin Busch, projectleider ELZHA.

De handleiding is gratis te downloaden op het Kennisplein Chronische Zorg.

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *