Symposium Zelfmanagement: ‘What matters to you?’
Datum: 6 oktober 2014SYMPOSIUM ZELFMANAGEMENT EN TRIPLE AIM – Van ‘what is the matter’ naar ‘what matters to you?’: dat is de boodschap die het symposium Zelfmanagement en Tripel Aim op 18 november meekrijgt. Het Jan van Es Instituut gaat dan op zoek naar een integrale multidisciplinaire aanpak in zelfmanagement die de domeinen zorg en welzijn overstijgt. Overgewaaid vanuit de V.S. zijn er positieve ervaringen met de Triple Aim aanpak te delen.
Ondanks de vele projecten, initiatieven, onderzoek en nieuwe innovaties op het gebied van e-health, is van echte implementatie van zelfmanagement binnen de zorg helaas nog steeds geen sprake, stelt het JVEI vast. Heden wordt zelfmanagement aangevlogen vanuit òf het zorgdomein òf het welzijnsdomein. Tot op heden zijn interventies vaak gericht op het omgaan met de ziekte en verandering van leefstijl, terwijl er minder aandacht wordt besteed aan de mogelijke onderliggende problematiek bij de patiënt of burger. Er is een omdenken noodzakelijk van ‘what is the matter’, naar ‘what matters to you’!
De Triple Aim richt zich meer op het welzijn en op het bevorderen van gezondheid (en geluk) vanuit de eigen mogelijkheden en behoeftes van de mensen. Door op persoonsniveau inzicht te verkrijgen in de problematiek en de beïnvloedende factoren op ervaren gezondheid, kan de juiste interventie aangeboden worden aan de geselecteerde groep mensen. Een interventie die gelegen kan zijn in zowel de domeinen zorg en/of welzijn. Door deze persoonsgerichte aanpak met oog voor de sociale context en behoeftes van de persoon, zal dit mogelijke positieve effecten hebben op de verbetering van de ervaren kwaliteit van zorg en de gezondheid, welke impliciet kan leiden tot een afname in de mate van zorggebruik.
Dit staat op het programma:
Marc Bruijnzeels neemt de deelnemers mee naar de achtergrond en de essentie van de Triple Aim. Wat heeft de cliënt/patiënt eraan? Hoe verhoudt zelfmanagement zich tot de Triple Aim? Wat betekent het voor de zorgverlener/welzijnswerker en voor de uiteindelijke samenwerking tussen de domeinen zorg en welzijn?
Aad Francissen (foto), onderzoekeradviseur bij Arcon, de advies- en onderzoeksorganisatie op het sociale domein in de regio Overijsel, en co-founder van de ‘Geluksacademie’, vertelt over de Geluksroute, gebaseerd op de positieve psychologie, waarin sociaal geïsoleerde mensen met een Geluksbudget een activiteit, passie of hobby mogen ontplooien.
Wilma Otten, onderzoeker bij de TNO Expertisegroep Lifestyle te Leiden, geeft een overzicht van de determinanten die van invloed zijn op zelfmanagement en het veranderen van gedrag. Vanuit een helicopterview kijkt ze naar zelfmanagement en de reeds bestaande zelfmanagement interventies die nu nog veelal gescheiden zijn in de koker zorg of koker welzijn.
Het symposium vindt plaats op dinsdag 18 november van 13.00-17.00 (inloop 12.30) in het Van der Valk Hotel Almere. Voor meer informatie over de Triple Aim aanpak kunt is hier het whitepaper Triple Aim te downloaden. Meer informatie over het symposium bij Chantal Hillebregt (c.hillebregt@jvei.nl/036-7670360). Direct aanmelden is hier mogelijk.
(Foto: Aad Francissen, co-founder van de Geluksacademie en spreker op het symposium in Almere.)