Landelijk pact voor ouderenzorg

Landelijk pact voor ouderenzorg

Datum: 8 maart 2018

‘We willen een samenleving die is voorbereid op een snel stijgend aantal ouderen, deels kwetsbaar, deels gezond en zelfredzaam. We willen een samenleving waarin alle ouderen zich gewaardeerd en gekend voelen. Om daaraan te werken sluiten we dit pact voor drie jaar’. Dit schrijven zo’n 35 partijen, die dat pact voor ouderenzorg hebben ondertekend.

Nederland heeft een enorm grote opgave voor de boeg op het gebied van ouderenzorg. Nu al zijn er 1,3 miljoen 75-plussers, maar in 2030 zijn dat er maar liefst 2,1 miljoen. Dat betekent veel voor de inrichting van de zorg in ons land. Een samenwerkingsverband waarin iedereen die voor en met ouderen werkt de krachten bundelt, was er tot nu toe nog niet. Dit pact brengt daar verandering in.

Handen ineen
De partijen stellen: ‘Samen slaan we de handen ineen. Natuurlijk gebeurt er al heel veel, maar dat is vaak nog binnen één instelling, binnen één gemeente of binnen één thuiszorgorganisatie. Terwijl juist als we samenwerken, we écht zaken kunnen gaan doen en we van elkaar kunnen leren. Een samenwerkingsverband waarin iedereen die voor en met ouderen werkt de krachten bundelt, ontbreekt nog. Maar de intentie om de handen ineen te slaan is er wel! Daarom willen we alle goede voornemens en woorden tot samenwerking vertalen in concrete daden. De komende drie jaar gaan we hard aan de slag.

Drie programma’s
Met het Pact voor de Ouderenzorg gaan zorgaanbieders, verzekeraars, gemeenten, bedrijven, etc. gezamenlijk aan de slag om de zorg voor ouderen merkbaar en meetbaar te verbeteren. Dit gebeurt o.a. door inzet op drie programma’s:
– eenzaamheid onder ouderen signaleren en doorbreken
– zorgen dat mensen met goede zorg en ondersteuning langer thuis kunnen wonen
– de kwaliteit van de verpleeghuiszorg verbeteren

Meer informatie
Partijen die graag willen meedoen, worden van harte uitgenodigd om zich aan te sluiten. Zie de berichtgeving van de Rijksoverheid met meer informatie over het pact voor ouderenzorg

 

(Foto: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *