Rotterdam: beste stad om in oud te worden

Rotterdam: beste stad om in oud te worden

Datum: 27 december 2018

De gemeente Rotterdam heeft goede voornemens, passend bij de kerstgedachte en het begin van het nieuwe jaar. Ze trekt 10 miljoen euro uit om de stad klaar te maken voor de vergrijzing en wil ‘de beste stad worden om in oud te worden’. De gemeente ontwikkelt verschillende plannen, zoals nieuwe woonconcepten. Vitaliteit, ertoe doen, wonen en zorg zijn de vier pijlers. 

In 2035 is een op de vijf Rotterdammers ouder dan 65 jaar. Dat vraagt om een aantal maatregelen. ‘Ouderen kampen vaak met gezondheidsproblemen, hebben zorg en ondersteuning nodig én de woningvoorraad moet geschikt worden gemaakt,’ meldt de gemeente in een persbericht. Daarvoor ontwikkelt de stad de aanpak: ‘Rotterdam, ouder en wijzer’.

Vier pijlers
De aanpak wordt uitgewerkt langs vier pijlers:
Vitaal oud worden, met maatregelen om oudere Rotterdammers langer gezond te houden;
Ertoe doen, om onder meer de eenzaamheid onder oudere Rotterdammers tegen te gaan;
Wonen en woonomgeving, met nieuwe woonconcepten en voldoende geschikte woningen;
Zorg en ondersteuning, met een aanpak gericht op dementie en passend zorgaanbod in de wijk.

Ouderenhubs combineren wonen, zorg en welzijn
Wethouder De Langen: ‘Ik wil ernaartoe werken dat onze ouderen bijvoorbeeld de beweegnorm van de Gezondheidsraad halen. Ook voer ik gesprekken over ‘ouderenhubs’, een centrale voorziening in de wijk met veel geschikte ouderenwoningen eromheen. Zodat we wonen, zorg en welzijn slim kunnen combineren.’

Integrale ouderenaanpak
‘Rotterdam, ouder en wijzer’ betreft een integrale aanpak met concrete maatregelen om de stad klaar te maken voor de dubbele vergrijzing. Alle relevante partijen zijn daarbij betrokken, waaronder: zorgaanbieders, belangenorganisaties en woningcorporaties.

(Foto: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *