Oudtopia: vervolg op De ParticipatieKliniek

Oudtopia: vervolg op De ParticipatieKliniek

Datum: 24 september 2019

Kantel je blik, wissel van rol en ervaar hoe het is om oud te zijn. Dat kunnen (aankomende) zorgprofessionals in Den Haag en omgeving doen in Oudtopia. Het is een andere manier van kijken en leren in de ouderenzorg, met 4 uurs, 12 uurs en 24 uurs programma’s. Het is een initiatief van een aantal Haagse VVT-organisaties, opleidingen en de gemeente in de regio Haaglanden. Oudtopia is ontwikkeld door de Stichting ZorgVeilig, die eerder in opdracht van V&VN De ParticipatieKliniek heeft opgezet.

Hoe is het om afhankelijk te zijn van zorg? Bekijk je leven eens van de oudere kant. Dat kunnen zorgverleners ervaren door zich onder te dompelen in later en te beleven hoe dat is. Dat kan bij Oudtopia. Bekijk hier het filmpje.

De initiatiefnemers melden op de site dat ze de ouderenzorg een beetje mooier willen maken, zoals je zelf verzorgd wil worden als je oud bent. Later begint nu, luidt hun motto. Een mooi initiatief.

Ontdek het in Oudtopia
Over tien jaar is een op de vier Nederlanders ouder dan 65 jaar. Hoe blijf je je als oudere prettig, gewaardeerd en gezond voelen? En wat kun je als zorgverlener, familie, vriend of buren doen? Hoe kun je als zorgprofessional blijven groeien? Hoe weet je of de ouderenzorg iets voor jou is? Hoe hou je het als mantelzorger vol? Dat kun je allemaal ontdekken in Oudtopia.

Effecten
Oudtopia is gebaseerd op de inzichten uit De ParticipatieKliniek. In drie jaar tijd hebben circa tweeduizend verpleegkundigen in een programma ervaren hoe het is om oud en afhankelijk te zijn. Terug op hun werk droegen ze hun ervaringen door middel van een borgingsprogramma over op hun collega’s. Dat heeft zeker effect gehad, volgens de initiatiefnemers. Het zet professionals in beweging, leidt tot nieuwe inzichten en meer samenwerking. Of zoals een verzorgende het verwoordt: ‘Het is zo makkelijk voor ons om vast te houden aan vaste gewoonten. Doe het eens een keer anders: dat houd je scherp en zal je gegarandeerd wat opleveren’.
Lees hier het artikel over de effecten.

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *