Uitdagende werving HBO-V studenten voor ouderenzorg

Uitdagende werving HBO-V studenten voor ouderenzorg

Datum: 19 maart 2015

hbo_v_campagne_ouderenzorg_zorgenzActiZ en V&VN lanceren een nieuw initiatief om meer HBO-verpleegkundigen te interesseren voor de ouderenzorg. ‘Daar zit meer achter’ laat HBO-V studenten levensecht de uitdagende situaties in de ouderenzorg ervaren. Het ministerie van VWS ondersteunt de campagne die de komende weken wordt uitgerold.

‘Daar zit meer achter’ wil een realistisch beeld neerzetten van de rol van de HBO-verpleegkundige in de ouderenzorg bij zowel HBO-V studenten als bij door- en zij-instromers. Tegelijk willen de brancheorganisatie voor zorgondernemers ActiZ en Verpleegkundingen & Verzorgenden Nederland in afstemming met hogescholen een sterk beroep doen op werkgevers in de zorg om voldoende en aantrekkelijke stageplaatsen te creëren.

Meer HBO-Verpleegkundigen nodig
De ouderenzorg heeft bij veel studenten een wat saai imago en daarom kiezen ze er niet voor. “Ten onrechte,” zo vertelt Aad Koster, directeur ActiZ. “De HBO-verpleegkundige speelt een centrale en veelzijdige rol in de ouderenzorg. Hierdoor komen alle verpleegkundige rollen en verantwoordelijkheden aan bod. Dat maakt het werk van HBO-verpleegkundigen in de wijk of een verpleeghuis zo uitdagend.” Helma Zijlstra, directeur V&VN vult aan: “Het aantal ouderen neemt snel toe. Verpleegkundigen lopen elke dag tegen steeds complexere situaties aan. Nu en in de toekomst zijn er daarom flink meer HBO-verpleegkundigen nodig.”

Studenten over de streep trekken
ActiZ en V&VN kiezen voor een nieuwe benadering om studenten over de streep te trekken. Op Daarzitmeerachter.nl staan de eerste drie interactieve films klaar die een goed beeld geven van complexe situaties in de ouderenzorg. Studenten worden uitgedaagd om snel de situatie in te schatten en de juiste beslissingen te nemen. Ondertussen tikt de tijd onvermijdelijk af naar nul. De verhalen komen direct uit de praktijk en zijn levensecht in beeld gebracht.
Het project gaat nog een stap verder. Zeven praktijk- en inhoudsdeskundigen geven in de vorm van een wekelijkse blog een live inkijkje in de praktijk. Studenten en docenten zijn van harte welkom om hierop te reageren. Een groep andere verpleegkundigen staat klaar om praktijkverhalen persoonlijk op de scholen te vertellen.

Het is een prachtberoep
Bij de start van ‘Daar zit meer achter’ zegt staatssecretaris Martin van Rijn van VWS: “Werken met ouderen stelt hoge eisen aan de verpleegkundige. Je moet goed kunnen samenwerken met vrijwilligers, mantelzorgers en andere zorgverleners. Je moet weten welke nieuwe technologieën er zijn en hoe je die kan benutten. Je moet goede voorlichting kunnen geven en over de grenzen van je eigen beroep heen kunnen werken. Met deze campagne moet het lukken om veel verpleegkundigen ervan te overtuigen dat het werken met ouderen een prachtberoep is.”

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *