787 items in Nationale Onderzoeksagenda Huisartsgeneeskunde

787 items in Nationale Onderzoeksagenda Huisartsgeneeskunde

Datum: 6 februari 2018

Het wetenschappelijk onderzoek in de huisartsgeneeskunde heeft de laatste twintig jaar een hoge vlucht genomen. Toch zijn er nog belangrijke kennislacunes. Ook de voortgaande ontwikkeling van de wetenschap en de gezondheidszorg vraagt telkens weer om nieuw onderzoek. Bovendien is het nodig de verbinding tussen onderzoek en praktijk verder te versterken. Daarom heeft het NHG met het Interfacultair Overleg Huisartsgeneeskunde (IOH-R) het initiatief genomen om een Nationale Onderzoeksagenda Huisartsgeneeskunde op te stellen. Deze biedt een overzicht van de belangrijkste onderzoeksvragen die de komende jaren aandacht vragen. 

Om zo veel mogelijk blinde vlekken en nieuwe ideeën op het spoor te komen en de maatschappelijke relevantie en bruikbaarheid van het onderzoek te vergroten, is bij de totstandkoming van de onderzoeksagenda een grote groep stakeholders betrokken. Uiteindelijk zijn er maar liefst 787 kennislacunes en -vragen opgesteld, die praktijkgericht zijn en de kernwaarden van de huisartsgeneeskunde reflecteren. Deze zijn ingedeeld in medische deelgebieden en in bredere, deelgebiedoverstijgende thema’s.  Daarbinnen zijn ze nader geprioriteerd. Dit rapport bevat de geprioriteerde onderwerpen en geeft via een link toegang tot de volledige lijst met alle 787 items.

Verder onderzoek
De onderwerpen in de onderzoeksagenda vergen nadrukkelijk nader onderzoek. De Nationale Onderzoeksagenda Huisartsgeneeskunde is bedoeld als ruggensteun voor onderzoeksfinanciers, het wetenschappelijk veld, beleid, en belangrijke maatschappelijke stakeholders. Voor de wijze waarop zij de onderzoeksagenda kunnen benutten, zijn in dit rapport handvatten aangereikt.

Voortdurende aanvulling
Het betreft overigens beslist geen statisch document. De wetenschap en de gezondheidszorg blijven tenslotte onophoudelijk in beweging. Het NHG vindt het daarom van belang dat deze Onderzoeksagenda Huisartsgeneeskunde zich ontwikkelt als breed gedragen, levend document. Zoals ze zegt: ‘Een continue bron van relevante onderzoeksvragen en inspiratie, die voortdurend weer wordt aangevuld vanuit wetenschap, praktijk en samenleving’.

 

 

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *