Kwakzalverprijs voor NLP en Verpleegkundige Complementaire Zorg

Kwakzalverprijs voor NLP en Verpleegkundige Complementaire Zorg

Datum: 10 oktober 2018

Opvallend nieuws deze week. De Meester Kackadorisprijs, beter bekend als de kwakzalverprijs, gaat dit jaar naar de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN). Volgens de Vereniging tegen de Kwakzalverij bevordert de school de kwakzalverij met de opleidingen Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) en Verpleegkundige Complementaire Zorg.

De Vereniging tegen de Kwakzalverij ziet beide onderdelen van de hogeschool als onbewezen methoden. ‘Het was Emile-Tjakka-Ratelband die in de jaren 80 het NLP in ons land introduceerde’, stelt de vereniging. Ze begrijpt niet dat de HAN NLP heeft opgenomen. Ook zet de Vereniging vraagtekens bij de opleiding Verpleegkundige Complementaire Zorg. Die opleiding bevat onderdelen als haptonomie, centeren, ademhalingsoefeningen, massage en aromazorg en staat onder leiding van helderziende Martine Busch, verbonden aan het parapsychologische Van Praag Instituut.

Cursus in flauwekul
Cees Renckens namens de anti-kwakzalversclub: ‘Complementaire zorg kan de reguliere artsen nog altijd niet overtuigen. Het is tijdverspilling. Verpleegkundigen hebben wel wat beters te doen dan channelen en astronomie te bedrijven. We komen veel mensen tekort in de zorg, dan ga je toch geen extra cursus in flauwekul aanbieden?’

Wel degelijk van toegevoegde waarde
De HAN blijft achter de aangeboden lesstof staan. ‘De opleidingen worden in nauwe samenwerking met het betreffende werkveld samengesteld en gebaseerd op relevante actuele wetenschappelijke inzichten. Zo leiden wij professionals op met de voor hun beroep benodigde kennis, inzicht, ervaring en vaardigheden. De betreffende opleidingsonderdelen hebben in onze ogen wel degelijk  toegevoegde waarde voor de studenten en hun vakgebied’, reageert de opleidingsinstelling. Ze geeft aan altijd open te staan voor feedback en kritiek. ‘Het ‘winnen’ van deze prijs daarentegen geeft geen enkele aanleiding om iets te veranderen aan de opleidingen.’

Kunstwerk en diploma
De prijs voor kwakzalver van het jaar bestaat uit een kunstwerk en een diploma en is afgelopen zaterdag uitgereikt tijdens een symposium.

(Foto: Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *