Fieldlab kan innovaties versnellen

Fieldlab kan innovaties versnellen

Datum: 14 oktober 2015

thermion_lent_zorgenzProfessionals en patiënten hebben tijd nodig om innovaties die tot beter zorg leiden, te leren kennen en gebruiken. Ook door ingewikkelde wetgeving vinden deze innovaties vaak moeizaam de weg naar de zorgpraktijk. Zo duurt het soms jaren voordat een idee breed wordt toegepast. Fieldlab Eerstelijnszorg, gevestigd in Academisch Gezondheidscentrum Thermion in Nijmegen-Lent, wil hierin verandering brengen.

Het Fieldlab Eerstelijnszorg, waarin de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) samenwerkt met het zorgwerkveld en Radboudumc, start dit najaar. Een Fieldlab is een proeftuin waarin zorginstellingen, bedrijfsleven, wetenschap en onderwijs samenwerken om innovaties bouwrijp te maken, te implementeren en daarna op te schalen in de zorg. Het doel is innovaties versneld in de zorg te implementeren, en ook meer werkgelegenheid te genereren voor (mkb)bedrijven en daarmee de economie te stimuleren.

Streven is minder tijd tussen ontwikkeling en inzet van innovatie
De ambitie is groot: de medewerkers van het lab willen de tijdspanne tussen de ontwikkeling en de inzet van zorginnovaties aanmerkelijk inkorten. In het fieldlab wordt het gebruik van nieuwe hulpmiddelen en werkwijzen in de praktijk getest. Zo laat zich snel vaststellen óf en hoe de innovatie breed ingezet kan worden in de zorg. Met betere zorg voor de patiënten als resultaat.

fieldlab_eerstelijnszorg_zorgenzHoe gaat het testen van zorginnovaties in z’n werk?
Het testen in de praktijk gaat als volgt te werk: zorggebruikers, zorgverleners, bedrijven en kennisinstellingen, waaronder de HAN en het Radboudumc, gaan samen na welke innovaties nodig zijn voor een betere zorg. En hoe de innovatie in de markt gezet kan worden. Bedrijven testen hun nieuwe producten in de omgeving waar die producten voor bedoeld zijn. De kennis van de tekentafel wordt daardoor verrijkt met ervaringen en tips van de gebruikers. Zo wordt er al in de ontwikkelfase recht gedaan aan en ingespeeld op concrete wensen van patiënten en zorgverleners.

Aangesloten partners Fieldlab Eerstelijnszorg
De provincie Gelderland en regionale partners van naam verschaffen het fieldlab de nodige wind in de zeilen, omdat ze de meerwaarde en het potentieel ervan inzien. Ivo Hendriks, projectleider bij de HAN en programmamanager van het Centre of Expertise Sneller Herstel en medeaanvrager van deze subsidie, licht toe: “De provincie heeft een subsidie van twee ton toegekend. Ook het bedrijfsleven investeert de komende jaren geld en tijd. De HAN en het Radboudumc zijn als kennispartners betrokken en investeren in deze kennisontwikkeling en -verspreiding. Het Lectoraat Innovatie in de Publieke Sector, het Lectoraat Organisatie van Zorg en Dienstverlening en het HAN-instituut Paramedische Studies (IPS) zijn de kartrekkers. Vanuit de HAN-faculteit Techniek is een sleutelrol weggelegd voor het Lectoraat Model-Based Information Systems.”

Dit jaar vier fieldlabs in de zorgsector
Op initiatief van de provincie Gelderland en onder verantwoordelijkheid van de zorginstellingen komen er in 2015 in totaal vier fieldlabs van de grond. De HAN is op dit moment partner in drie van deze fieldlabs. De andere fieldlabs zijn gericht op respectievelijk:
Tweedelijnszorg (gehuisvest in het Slingeland Ziekenhuis)
Gehandicaptenzorg (bij Siza Dorp Groep)
Revalidatiezorg (in de Sint Maartenskliniek Nijmegen)

(Foto Thermion: Gerda van Beek)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *