Je gaat scheiden, en nu?

Je gaat scheiden, en nu?

Datum: 27 oktober 2021

Hebben jij en je partner besloten van elkaar te scheiden? Dan kan het natuurlijk zo zijn dat dit heftige emoties oproept. Een scheiding is tenslotte niet niks. Als je van plan bent te gaan scheiden, komt er een hoop op jou en je partner af. Er moet dan ook een flink aantal dingen geregeld worden. Waar je allemaal aan moet denken als je besluit te scheiden? Wij zetten het in dit artikel voor je op een rij, dus lees snel verder.

Afspraken maken

Als jullie gaan scheiden, moeten er afspraken. Deze afspraken hebben betrekking op belangrijke zaken voor jullie beiden. Om niet voor onverwachte verrassingen te komen te staan in de toekomst, is het belangrijk om deze afspraken goed vast te leggen. Waar deze afspraken over zouden kunnen gaan? Over de verdeling van geld, schulden en spullen, wat er met het gezamenlijke huis gaat gebeuren, wie voor de huisdieren gaat zorgen in het vervolg, de hoogte van alimentatie en ga zo maar door. Er zijn een hoop dingen die besproken moeten worden. Probeer dus over van alles na te denken en geen belangrijke dingen te vergeten. Zorg ervoor dat jullie zo veel mogelijk vastleggen.

Conflict oplossen

Conflict oplossen

Zitten jij en je partner middenin een conflict? Dat is natuurlijk niet fijn, want zo wordt het regelen van de echtscheiding alleen maar lastiger. Misschien zijn jullie het niet eens over bepaalde afspraken die door de ander worden voorgesteld, dat is goed mogelijk. Toch is het belangrijk dat jullie er alles aan doen om het conflict op te lossen. Wat hierbij van pas kan komen? Het inzetten van een ScheidingsMediator.

Het inzetten van een scheidingsmediator kan een goede optie zijn als jullie een conflict hebben over de scheiding. Met behulp van deze medatior kunnen jullie er namelijk alles aan doen om dit conflict samen op te lossen. Een mediator is een tussenpersoon die adviseert en dit proces begeleidt. Jullie houden zelf de regie over het oplossen van het conflict en de mediator kan jullie dankzij de deskundigheid wellicht een heel eind op weg helpen. Wat is mediation? Het is goed als jullie jezelf hier vooraf alvast goed over inlezen. Het kan zeker een aanrader zijn om mediation uit te proberen als jullie in een conflict zitten. Dit biedt namelijk meer voordelen dan het opstarten van een complete juridische procedure. Probeer er samen alles aan te doen om de juiste oplossing te vinden.

Omgeving vertellen

Als jullie de scheiding in gang hebben gezet, komt het moment daar toch echt dat je het anderen zal moeten vertellen. Denk hierbij aan je kinderen, je ouders en vrienden. Het is van belang dat jullie dit op de juiste wijze doen. Wat handig is om te doen, is om het eerst samen aan de kinderen te vertellen. Het kan namelijk verkeerd vallen als zij het van anderen moeten horen. Probeer het samen met je partner te doen, zodat jullie als ouders dit nieuws kunnen delen. Zorg er ook voor dat je het al je kinderen tegelijk vertelt, zodat niet jullie ene kind het eerder weet dat het andere kind. Zo kunnen zij elkaar steunen in dit proces, wat ook voor hun natuurlijk moeilijk is. Middels een persoonlijk gesprek kunnen jullie het samen vertellen aan familie en vrienden. Probeer dit ook echt samen te doen, zodat jullie één keer het verhaal kunnen vertellen. Zo voorkomen jullie dat er wellicht andere geruchten over de reden van jullie scheiding rondgaan. Het kan lastig zijn om dit nieuws te brengen aan de mensen waar jullie close mee zijn, dus probeer dit op een rustige, goede manier te doen.

Een scheiding is niet makkelijk. Niet voor jou en je partner en niet voor jouw kinderen, ouders en vrienden. Er moet veel worden geregeld en de emoties kunnen hoog oplopen. Probeer zo goed mogelijk uit elkaar te gaan, zonder dat er nog allerlei conflicten spelen. Het is tenslotte fijn als jullie nog goed met elkaar kunnen omgaan, zonder ruzie.

Gerelateerde berichten

Author: Scott

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *