Kanker is meest voorkomende doodsoorzaak

Kanker is meest voorkomende doodsoorzaak

Datum: 21 augustus 2018

Ook zo’n diep respect voor Maarten van der Weijden met zijn elfsteden-zwemtocht? Maar liefst 163 kilometer heeft hij afgelegd door de bepaald niet al te schone Friese wateren. Toen moest hij op last van zijn medisch begeleider, arts Marco Blanker, zijn poging staken. Met deze topprestatie van 55 uur zwemmen heeft hij enorm veel geld opgehaald voor kankeronderzoek. Onderzoek dat heel hard nodig is. Want kanker is nog steeds de meest voorkomende doodsoorzaak in ons land.

In 2017 overleden in ons lang ruim 150.000 inwoners . Daarvan zijn er 47.000 overleden aan kanker, ruim een op de drie.
Een kwart van de sterfgevallen betreft hart- en vaatziekten. Vooral ouderen overlijden aan kanker en hart- en vaatziekten. Opvallend: bij jongeren van 15 tot 30 jaar  is ruim de helft overleden aan een niet-natuurlijke dood.

Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Mannen overlijden meer dan vrouwen aan kanker. In 2017 was kanker bij mannen in 35 procent van de sterfgevallen de oorzaak, bij vrouwen was dat 27 procent. Bij vrouwen zijn psychische en gedragsstoornissen (met name dementie)  vaker dan bij mannen de doodsoorzaak. In 2017 ging het om respectievelijk 11 procent en 6 procent van de totale sterfte. Bij andere doodsoorzaken zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen minder groot.

Sterk verschil per leeftijdsgroep
De doodsoorzaken verschillen sterk per leeftijdsgroep. Van de overleden kinderen jonger dan 1 jaar stierf 62 procent in 2017 aan een aandoening van de perinatale periode, zoals infecties en longproblemen. Kinderen (1 tot 15 jaar) overleden voornamelijk aan kanker (ruim 20 procent) of door een niet-natuurlijke oorzaak (20 procent).

Personen tussen 15 en 30 jaar gaat het bij 53 procent om een niet-natuurlijke dood, zoals zelfdoding en ongevallen.
Bij 30- tot 80-jarigen is kanker het vaakst de doodsoorzaak. Ook hart- en vaatziekten komen in die groep veel voor als doodsoorzaken. Bij personen vanaf 80 jaar zijn hart- en vaatziekten met 30 procent de belangrijkste oorzaak van sterfte.

Keuze van patiëntenvereniging
De opbrengst van  monster-zwemtocht (inmiddels 3,5 miljoen euro) gaat volledig naar kankeronderzoek dat door KWF Kankerbestrijding is goedgekeurd. Opvallend daarbij is dat patiëntenverenigingen hebben geselecteerd welke onderzoeken (en dat zijn er 11) een bijdrage van de opbrengst ontvangen.

 

(Foto: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *